Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki kocioł 1 funkcyjny?

Smigol969

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaki kocioł kupić 1 funkcyjny Mieszkanie niecałe 100 m2. Proponują mi vaillant czy to dobra firma? A może coś innego

Opublikowano

Vaillant jest przereklamowany i drogi. Poszukaj czegoś tańszego, bo nie ma sensu przepłacać. Kocioł powinien mieć moc minimalną zaczynając się od 2kW-3kW, nie więcej. Moc maksymalna już nie ma tak dużego znaczenia, w zależności jak dobrze ocieplony jest dom wystarczy nawet 14kW (gdy moc  będzie większa np. 30kW, to zawsze można ją ograniczyć w ustawieniach). Na pewno musisz poszukać kotła, którego autoryzowany serwis masz nie daleko. Ja osobiście używam kotła Aristona i sobie chwalę. Popatrz również na Termeta, czy Buderusa. 

Opublikowano

jednofunkcyjny VC 146/5-5 ecoTEC plus + sterownik przewodowy pogodowy multiMATIC 700 + zasobnik VIH R 150/6 B

Opublikowano

Servis vaillant na miejscu buderus 50 km dalej a różnica cenowa to ok 500zl między nimi

Opublikowano

Aristona nigdy nie miałem i nikt  z moich znajomych go nie miał . Termeta  Golda mam prawie od 5 lat i  jest bezproblemowy. A wszyscy mi go odradzali. Mój kolega ma Boscha Cerapura Smarta - też jest OK ale droższy  , drugi  miał Berette  i to była masakra - może tak trafił  ale po 3 latach się jego pozbył i też ma Termeta. Mam też kolegę co ma Immergaza ale on już ma  prawie 10 lat i też mu dobrze służy.

Kieruj się  portfelem i dostępnością serwisu. Dodatkowo  ważna jest opcja czy części są ko kupienia tylko przez serwis ( a to jest droższe) czy w sklepie . Ja w Poznaniu mam sklep z częściami do Termeta  więc to jest dla mnie plus.

Opublikowano

Wszystko jest teraz robione  tak sobie czyli ładne na oko  a trwałość niestety jest na planie dalszym. Pracuje w firmie typowo produkcyjnej  i  widzę to codziennie  - niestety. Czasy dobrych produktów już się skończyły  teraz liczy się tylko zysk i tylko zysk.

Mój kolega ma Buderusa. Piec był na gwarancji  (serwis ma  około 3 km od domu) , przyjechał serwisant na 3 dzień  i stwierdził że to co się spitoliło musi zamówić   i  czekał kolejne 4 dni  na części i naprawę . W domu miał maluteńkie dzieci i .  ... cały czas grzał farelkami bo nie miał wtedy  jeszcze kominka. Owszem takie rzeczy mogą się przydarzyć przy każdym piecu nawet tym najdroższym i tym najtańszym. Czasami szczęście i konkretny egzemplarz   jest  tym dobrym duszkiem.

Opublikowano

Co do Vaillanta  to koło mnie jest wielki  serwis  i punkt sprzedaży  tej firmy . Raz tam byłem jak szukałem pieca. Ceny mnie zwaliły z nóg więc pojechałem gdzie indziej.  Na taki piec nie było mnie stać i tyle. A czy dobry pewnie tak ale nikt z moich znajomych nie ma pieca tej firmy.

Opublikowano

Buderus to tańsza wersja Junkersa - wg mojego kolegi  to ma go w domu ale pomny doświadczeń nie kupiłby go jeszcze raz A jak napisałem serwis ma o rzut kamienia od swojego miejszcz zamieszkania.

Generalnie zobacz jedną sprawę : w najbliższej okolicy ilu masz serwisantów danej marki . Im jest ich więcej tym lepiej bo w przypadku problemów  jak jeden nie przyjedzie to będzie drugi  , jak nie to trzeci. Jak jest tylko 1 serwisant  danej firmy w okolicy to już jest  kłopot . Abo zawsze usłyszysz ,że ma teraz wszystkie terminy umówione i du... czyli kłopot.

Opublikowano

Najwięcej jest vaillant serwis bo w promieniu 30 km to aż 15

Opublikowano

Ma dobre mozliwosci  ,cena ponad 5000 ale sie na niego zdecydował .Jego instalator polecił mu ten piec kupić w Niemczech Tam on pracował kilka lat i trochę poznał tamtejszy sprzęt..Kosztuje nieco.mniej ale jest podobno lepiej zrobiony i ma lepszy wymiennik. Typowe  nacrynki wschodnievsprzet jest inny tzn nieco gorszy

Opublikowano

BUDERUS GB122 15kW.?? 

JUNKERS BOSCH CONDENS GC2300IW 15P.?? 

Vaillant 146/5-5?? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.