byme Opublikowano 7 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Witam, buduję dom i jestem aktualnie na stanie surowym. Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad kotłownią i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych osób również w celu żebym więcej wiedział przed rozmowami z potencjalnymi instalatorami. Kotłownia będzie gazowa dom o powierzchni około 150m2 z rekuperacją. Ogrzewanie wszędzie podłogowe z dwoma grzejnikami w łazienkach ale na niskim parametrze z ewentualnymi grzałkami elektrycznymi. Tyle przybliżenia ogólnie sytuacji moje pytania: 1. Planuje instalacje wody systemem rozdzielaczowym bo chciałbym zrobić to sam. Są jakieś trudności/minusy takiej instalacji? Z cyrkulacji świadomie rezygnuje bo łazienkę jedną łazienkę mam za ścianą od kotłowni a drugą nad stropem. 2. Prosił bym o polecenie jakiegoś kotła. 3. Jak duży dobrać zasobnik dla 4-5 osobowej rodziny? 4. Czy konieczne będzie sprzęgło w mojej instalacji? Instalację ogrzewania podłogowego wstępnie sobie rozrysowałem. Rozdzielacz na dole: 1 pętla - ok 92m 2 pętla - ok 89m 3 pętla - ok 88m 4 pętla ok 95m 5 pętla ok 57m 6 - grzejnik w łazience Rozdzielacz piętro: 1 pętla - ok 103m 2 pętla - ok 107m 3 pętla - ok 111m 4 pętla ok 83m 5 - grzejnik w łazience Instalacje ogrzewania podłogowego również planuje wykonać samodzielnie. Planuje wykonać podłogówke rurką 16 ale zastanawiam się co do typu alupex? pe rt? Co polecacie? Macie jakieś uwagi. Jak mogę wyliczyć czy pompka w kotle wydoli na moją instalacje? Jakie dobrać rury do rozdzielaczy?
Pablos14 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Ja u siebie mam rury Rehau Rautherm. Rury bardzo porządne i wytrzymałe. Zresztą całość instalacji mam w systemie Rechau czyli rozprowadzenie wody i instalacji grzejnikowej. Co do cyrkulacji - kawałek rury niewiele kosztuje - lepiej ułożyć a nuż się przyda i wtedy tylko założysz pompę i działa . Ja też na początku miałem tylko rurę zakończoną zaworem kulowym i po 3 tatach założyłem resztę. Akurat tego nie żałuje. U nie też obok kotłowni jest kuchnia( przez ścianę), łazzienka na dole jest w odległości ok 6 m (kran) ma górze jest sporo dalej. Polecam zrobić projekt podłogówki bo bez projektu na oko czasami coś nie działa tak jak powinno. Ja robiłem wg. projektu i tego nie żałuje. . U mnie najdłuższa pętla ma maksymalnie 105m , nakrótsza 27,7 m Jak założysz grzejniki to przy niskim parametrze warto je przewymiarować bo po tym będą zimne i nawet ręczniki nie wyschną. Grzałki dobre rozwiązanie i to warto mieć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.