Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia pieca BGB EVO 20i

konradob

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od miesiąca jestem posiadaczem pieca BGB EVO 20i i próbuje jakoś ogarnąć ustawienia pieca. Dom pięcioletni docieplony okna trzy szybowe, instalacja miesza, na dole w większości podłogówka na górze grzejniki i w dwóch łazienkach podłogówka, do ogrzania 200 m2. Od 9 grudnia do dnia dzisiejszego złożyliśmy  235 m3 gazu ( nie wiem czy to dużo czy raczej normalnie ) temperatura w domu ustawiona na 19 stopni ( chodzimy w krótkim rękawku bo wydaje się jak by było cieplej ) a w nocy 18 stopni, temperatury pilnuje sterownik pokojowy IDA zainstalowany na górze w przedpokoju. Temperatura zasilania CO - 40 stopni na podłogówkę 35 stopni, CWU załącza się sporadycznie bo mamy powietrzną pompę ciepła. Krzywa grzania dla CO to 0,6, ograniczenie temperatury dla CO 1 stopień, dla Podłogówki 0,8.Jest jeszcze jeden parametr związany z krzywą grzania to przesunięcie krzywej i ustawiony jest na 2 stopnie ( nie wiem co ma na celu przesuniecie krzywej grzania o te dwa stopnie )

Jakie wy macie ustawienia dla swoich kotłów gazowych

Opublikowano

Jeżeli masz zamontowaną podłogówkę to powinien w kotle zamontowany moduł dodatkowy do sterowania podłogówka. W panelu sterowania powinno być 1obieg CO i 2obieg CO

Opublikowano

Mam zamontowany moduł drugiego obiegu . Piec dopiero poznaje i uczę się go ustawiać. Na początku był mały problem ze sterownikiem pokojowym  IDA ale już go opanowałem. W chwili obecnej udało mi się ustawić piec tak że pracuje w przedziale 34-41 stopni. Udział sterownika pokojowego na temperaturę ustawiony na 75%. podłogówka sterowana w 100% przez czujnik pogodowy. Dzisiaj przyszedł rachunek za gaz liczony od 9-12-2019 do 08-01-2020 , 560 zł, gazu poszło 298m3. tak jak napisałem wcześniej dom 200m2 do ogrzania, większość to kaloryfery.

Opublikowano

Witam. 

Problemu nie mam tylko brak wiedzy na temat kotłów kondensacyjnych. Czy te piece powinny pracować w trybie Komfort czy w trybie auto. Teraz mam ustawiony w trybie auto i piec pracuje jakiś czas po czym wyłącza się i po kilku minutach startuje. W domu na brak ciepła nikt nie narzeka. Niektórzy na tym forum piszą że te piece powinny pracować ciągle a inni że praca przerywana nie jest niczym złym. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.