konradob Opublikowano 2 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Witam. Od miesiąca jestem posiadaczem pieca BGB EVO 20i i próbuje jakoś ogarnąć ustawienia pieca. Dom pięcioletni docieplony okna trzy szybowe, instalacja miesza, na dole w większości podłogówka na górze grzejniki i w dwóch łazienkach podłogówka, do ogrzania 200 m2. Od 9 grudnia do dnia dzisiejszego złożyliśmy 235 m3 gazu ( nie wiem czy to dużo czy raczej normalnie ) temperatura w domu ustawiona na 19 stopni ( chodzimy w krótkim rękawku bo wydaje się jak by było cieplej ) a w nocy 18 stopni, temperatury pilnuje sterownik pokojowy IDA zainstalowany na górze w przedpokoju. Temperatura zasilania CO - 40 stopni na podłogówkę 35 stopni, CWU załącza się sporadycznie bo mamy powietrzną pompę ciepła. Krzywa grzania dla CO to 0,6, ograniczenie temperatury dla CO 1 stopień, dla Podłogówki 0,8.Jest jeszcze jeden parametr związany z krzywą grzania to przesunięcie krzywej i ustawiony jest na 2 stopnie ( nie wiem co ma na celu przesuniecie krzywej grzania o te dwa stopnie ) Jakie wy macie ustawienia dla swoich kotłów gazowych
zybie2 Opublikowano 9 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Jeżeli masz zamontowaną podłogówkę to powinien w kotle zamontowany moduł dodatkowy do sterowania podłogówka. W panelu sterowania powinno być 1obieg CO i 2obieg CO
konradob Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Mam zamontowany moduł drugiego obiegu . Piec dopiero poznaje i uczę się go ustawiać. Na początku był mały problem ze sterownikiem pokojowym IDA ale już go opanowałem. W chwili obecnej udało mi się ustawić piec tak że pracuje w przedziale 34-41 stopni. Udział sterownika pokojowego na temperaturę ustawiony na 75%. podłogówka sterowana w 100% przez czujnik pogodowy. Dzisiaj przyszedł rachunek za gaz liczony od 9-12-2019 do 08-01-2020 , 560 zł, gazu poszło 298m3. tak jak napisałem wcześniej dom 200m2 do ogrzania, większość to kaloryfery.
zybie2 Opublikowano 15 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Powiedz Kolego co byś chciał wiedzieć i z czym masz problem.
konradob Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Witam. Problemu nie mam tylko brak wiedzy na temat kotłów kondensacyjnych. Czy te piece powinny pracować w trybie Komfort czy w trybie auto. Teraz mam ustawiony w trybie auto i piec pracuje jakiś czas po czym wyłącza się i po kilku minutach startuje. W domu na brak ciepła nikt nie narzeka. Niektórzy na tym forum piszą że te piece powinny pracować ciągle a inni że praca przerywana nie jest niczym złym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.