Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobowy czas pracy pompy

mikad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Ogrzewam budynek pierwszy sezon pompą, a właściwie od dwóch miesięcy i chciałbym zapytać ile godzin na dobę (teoretycznie) powinna pracować pompa. Moja powietrzna Nibe 6 kW w takich temperaturach jak teraz tj. 2-6 C pracuje 22 godziny, czy nie jest to za dużo.

Opublikowano

Wszystko zależy jak sterujesz (zewn. / wewn.), jakie zapotrzebowanie, jaka instalacja itp
Ja teraz grzeję trzeci sezon LG9kW, w pierwszym sezonie (dom jest kilkuletni więc nie trzeba było suszyć) grzałem 100% podłogówki 250mkw na automatyce zewnętrznej i próbowałem wykorzystywać bardziej II taryfę ale nie podobało mi się to.
Drugi sezon w całości na wewnętrznym termostacie i temperaturę zasilania ustawiałem ręcznie doświadczalnie tzn. tak do zera na zewnątrz 32st, jak zaczynały się przymrozki to podnosiłem do 33-34 a jak były mrozy rzędu 15-20 to podnosiłem na 35-36 i wtedy już włączała się dodatkowa grzałka elektryczna. Ktoś powie że w czasach powszechnej automatyzacji to bez sensu ale prawda jest taka że drugi sezon wyszedł mnie taniej niż pierwszy. A... ponadto już nie siliłem się na wykorzystywanie II taryfy tylko puszczałem pompę samopas :) Myślę że inwerter jednak lepiej się sprawdza w takim wykorzystaniu niż silenie się na maksymalne wykorzystanie automatyki i II taryfy.
Trzeci sezon to już nawet nie zastanawiam się tylko pompa chodzi kiedy chce. I tu mam jedną rzecz do poprawki bo całą sytuację psuje termostat pokojowy który ma histerezę 0,5 stC. Do pompy to jest bez sensu. muszę kupić taki co ma regulowaną albo stała ale 0,2 stC. Przy 0,5 jak termostat wyłączy pompę to ona się załącza jak spadnie temp wewnątrz o 1 stC a to może trwać nawet cały dzień przy temp. na zewnątrz w okolicach 5 stC więc tracimy to co daje inwerter, pompa musi nadrabiać na dużych obrotach a w domu robi się nieprzyjemny dyskomfort cieplny :)
Co jeszcze to mam dodatkowe pompy obiegowe których nie steruje w żaden sposób. Zostały po wcześniejszej instalacji ale okazało się że się przydają bo przy 250m podłogówki przy samej pompie obiegowej z PC to przy mrozach było słabo. Dobiero wymuszenie większych przepływów tymi dodatkowymi pompami poprawiło sytuację. Serwisant LG mówił że toe pompy będa powodowały błędy przepływu w PC ale nic takiego się nie dzieje. Fakt że generują dodatkowe niepotrzebne koszty na początku sezonu kiedy jeszcze są mało potrzebne nawet na I biegu ale już trudno. Może podepnę je przez przekaźnik do termostatu tak żeby wstawały razem z PC. Będzie taniej w sezonie o jakieś 150zł.

Podłogę mam z suchego betonu 8-12 cm (w salonie najgrubiej i 3 pętle) pod wylewką 20 cm styropianu., na ścianach też 20cm, dach 28 wełny twardej.

Opublikowano

Pompa typu split, z regulacją wydajności, żadnego bufora, wpięta prosto do 100 kwadratów podłogówki. Nibe czyli idiotyczne sterowanie stopniominutami, ustawione na -60, pompuje ok 5 godzin, dojdzie do 0, postój ok 20 minut, w tym czasie spada do -60 i znowu 5 godzin pedałowania z prędkością 25-28 Hz czyli chyba najniżej jak potrafi, zużywa 7-10 kWh na dobę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.