Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia palnika kipi do palenia pelletu bukowo-dębowego

Feruś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam pellet czysty bukwo-dębowy i prosiłbym o podanie optymalnych wszystkich ustawień np.częstość podawania ,czyszczenie,nadmuchu do wartości kw. Przyznam się że trochę namieszałem w ustawieniach.

Głównie chodzi o takie ustawienia żeby pellet dobrze się wypalał

Waga po przeważeniu 17.6kg/h

Sterownik Eco max 350 plum

Opublikowano
2 minuty temu, Feruś napisał:

Sterownik Eco max 350 plum

Rozumiem, że w tej kwestii, sprzedawca/instalator, zapewniał, że palnik na tym sterowniku będzie hulał jak się patrzy...?

Opublikowano

Porażka z tym sterownikiem... Powiedz dokładnie z czym jest problem, pellet się nie wypala? Taki pellet będzie bardzo trudny do wysterowania. Jakie masz teraz ustawienia? Zaglądałeś do obszernego wątku o kipi?

Opublikowano

To znaczy że ciężko będzie ustawić palnik tak żeby chodził płomień cały czas na 100 procent ? Mam takie wąchania od 100 do 50 

Z tego co pamiętam to 

Czyszczenie co 120 s i 5 procent obrotu

Podawanie paliwa 15 s 

13kw nadmuch 19 procent

11kw nadmuch 18 procent

8kw nadmuch 16 procent

Opublikowano
Godzinę temu, Feruś napisał:

To znaczy że ciężko będzie ustawić palnik tak żeby chodził płomień cały czas na 100 procent ? Mam takie wąchania od 100 do 50 

Procenty płomienia, to akurat najmniejszy problem. Ciężko ustawić twój pellet, żeby spalał się właściwie. 

Nie napisałeś w czym jest problem konkretnie... 

Dlaczego tak masz ustawione moce palnika? Jaki metraż ogrzewasz, jaka instalacja (grzejniki - podłogówka)? Masz mieszacz? O jakiej mocy kocioł, co to za kocioł? Do tego pelletu to nadmuchy raczej zbyt niskie. I czas cyklu praca to tego paliwa, też chyba będzie za krótki. Jak z temp powrotu? Do tego pelletu potrzebna wysoka temp spalania. Musisz się niestety kolego rozpisać,ponieważ dużo rzeczy ma znaczenie. 

A przede wszystkim napisać w czym jest problem. Nie grzeje chałupy? Źle spala pellet? 

P.S. Uzupełnij profil o dane instalacji, potrzebne są szczegóły instalacji. Będzie łatwiej udzielać innym użytkownikom rad, żeby nie szukać po twoich postach, ponieważ są to ważne dane. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.