Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o pomoc w ustawieniach kotła BUDERUS LOGAMAX GB072-20 + RC310

Fokagoldi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Proszę o pomoc w ustawieniach sterownika RC310. Jest umieszczony na parterze, w najcieplejszym pomieszczeniu - przedpokoju. W dzień grzeje dobrze, czasem aż za bardzo, gorzej w nocy gdy temp obniżenia mam ustawioną na 20.5 C w przedpokoju mimo mrozu -4 C za oknem nie spada do rana na tyle żeby grzać. Temp grzania mam ustawioną na 21.5 C w dzień. Tak jak powinienem w przedpokoju i kuchni połączonej bezdrzwiowo z przedpokojem termostaty mam ustawione na maxa. Na piętrze w dwóch pokojach śpimy z dziećmi - termostaty też mamy w nich na maxa, żeby pokoje nagrzały się w dzień bo w nocy grzejniki zimne. Dom nieocieplony ok 100 m2, okna plastiki dwuszybowe. 

Ustawienia sterownika: od 5:00 grzanie do 23:00 na 21.5 C potem obniżenie do 20.5 C. Obniżenie wg temp pomieszczenia, sterowanie również wg temp pomieszczenia.

Czy da się jakoś tak ustawić parametry, żeby na dole nie musiało być 23 C, żeby na górze też było ciepło (chodzi mi i piętra). Czy warto pomyśleć o przeniesieniu sterownika np piętro wyżej lub myśleć o sterowniku przenośnym?

Opublikowano

Przenieść sterownik na piętro - najprościej :). Możesz też wyregulować hydraulicznie instalację, poprzez kryzowanie grzejników na parterze, tak aby więcej ciepła szło na piętro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.