mihuu Opublikowano 30 Listopada 2019 #1 Opublikowano 30 Listopada 2019 Witam wszystkich forumowiczów w czasie - już - okresu grzewczego :-) Zwracam się z małym zapytaniem, które mnie nurtuje. Niedawno stałem się posiadaczem kotła na ekogroszek z podajnikiem 15kW. Z kotła jak na razie (odpukać) jestem zadowolony. Spalanie na poziomie niecałe pół worka na dobę przy temp. w domu 21-23 i w okolicy 0 na zewnątrz. Dom około 120m2. Rzeczą, która nie daje mi spokoju jest duża ilość powietrza jakie wytwarza się chyba w kotle na wymienniku. Co jakiś czas z kotła wydostaje się duża ilość powietrza, rozchodzi się po grzejnikach i zanika... Nie zauważyłem aby miało to jakieś skutki w jakości grzania, poza oczywiście doznaniami dźwiękowymi :-) Co dziwne grzejniki się nie zapowietrzają. Czy takie spore ilości powietrza, które gromadzą się w kotle są w jakiś sposób dla niego szkodliwe? Czy dodanie może nie wiem - inhibitora, zredukowałoby choć trochę ten efekt? Czy też borykacie się z takimi problemami u siebie w instalacjach? Pozdrawiam
FAFAŁ Opublikowano 30 Listopada 2019 #2 Opublikowano 30 Listopada 2019 Że tak powiem . Świeża woda musi się odgazowac . Tu przydatne są automatyczne odpowietrzniki . Dla pewności prosił bym Cię o wstawienie fotek z instalacją w roli głównej . Bardziej znający się koledzy doradzą co I jak jeśli wylapia bledy . Jaką masz temperature ustawioną .
mihuu Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 30 Listopada 2019 Na kotle zawsze minimum 60, na powrocie nie schodzę poniżej 57 (staram się być zawsze też w okolicy 60) - sterowane zaworem 4-ro...
FAFAŁ Opublikowano 30 Listopada 2019 #4 Opublikowano 30 Listopada 2019 Ja bym poczekal pare dni . Przelec się po grzejnikach i sprawdz . Jeśli wszystko jest ok za pare dni się pozbedziesz tego . Chyba że np zaciaga powietrze pompa gdzies przez automatyczny odpowietrznik .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.