Skocz do zawartości
IGNOROWANY

czy wymieniać stary kocioł gazowy na nowy?

anetkap90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

kompletnie zielona w temacie, kupuje dom w zabudowie szeregowej z ogrzewaniem gazowym. Dom 180m pow użytkowej, obecnie jest tam stary Vaillant(duży stojący klocek) chyba jednofunkcyjny z dużym zbiornikiem na wodę, instalacja stara żeliwna. Obecny właściciel nie za bardzo potrafi powiedzieć ile wynosi koszt ogrzewania, ponieważ mieszkała tam jego mama, która już nie zyje. Powiedzcie proszę, czy opłacałoby się wymienić ten piec na nowy kondensacyjny, czy przyniesie to oszczędności w rachunkach za gaz? Wolałabym chyba piec dwufunkcyjny, ponieważ mało używamy ciepłej wody, tylko do kąpieli (raczej prysznic), dwójka dorosłych i małe dziecko (nie chce grzac bez sensu wielkiego zbiornika wody). Czytałam tutaj na forum, że też ważna jest odległość poboru ciepłej wody od pieca. Obecnie piec jest w piwniczce, ale myslę, że mogłabym nowy założyć w łazience, wtedy druga łazienka jest tuż nad nią na kolejnym piętrze, a kuchnia obok pierwszej łazienki. Nie wiem czy będzie to możliwe, jeśli obecny piec i jego całe podłączenie jest w piwnicy, a łazienka o której myślę jest na pierwszym piętrze czyli dwa poziomy wyżej. Podpowiecie coś? Ewentualnie jaki piec wybrać do starej instalacji na taki metraż? Szeregowiec ma cztery poziomy, parter, dwa piętra i poddasze.

Opublikowano

na metraż raczej nie trafisz z doborem. warto widzieć jakie dom ma straty i do tego dobrać moc. na tym kotle powinna być jakaś tabliczka z informacją o modelu- może nie jest taki stary a jak dodatkowo był serwisowany i naprawiany to może spokojnie kilka lat posłużyć. odnośnie grzania CWU- kilka kondygnacji , kilka punktów poboru oznacza kilka problemów. gdybyś miała mały domek z 1 łazienką można wieszać w niej dwufunkcyjny i grzać wodę przepływowo. w dużym domu z kilkoma miejscami poboru moze się okazać że woda będzie zbyt chłodna, albo zanim poleci ciepła skończysz proceder korzystania z danego kranu.(chyba że jest cyrkulacja - ale wtedy kocioł w gotowości CWU co podnosi koszty). Ja bym pomieszkał miesiąc, w tym czasie poszukał informacji o tym kotle który masz i poczytał opinie, wezwał serwisanta niech oceni jego stan. po tym okresie podejmiesz decyzję czy grzanie bojlera, które przy obecnie dostępnej automatyce mozesz realizować do dowolnej temperatury i tylko wtedy kiedy Ty tego potrzebujesz moze się okazać dpbrym wyjściem i nie musisz wydawać kasy na nowy egzemplarz, który może nie spełnić oczekiwań. Jak się okaze że kocioł niedomaga ale bojler jest ok- kup jednofunkcyjny o mocy do 20KW i tyle. Jak uznasz że wolisz jednak dwufunkcyjny to przy kilku punktach odbioru celowałbym w 24KW. Najpierw jednak pomieszkaj i oceń czy trzeba wydawać ciężko zarobione złotówki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.