Karol11 Opublikowano 22 Listopada 2019 #1 Opublikowano 22 Listopada 2019 Witam Od września tego roku mam zamontowany kocioł Sas bio solid 25kw na pellet ze sterownikiem Tech. Instalacja w dużym skrócie to kocioł, wymiennik płytowy, zawór 3D regulujący temperaturę na klasyczne grzejniki jest też RCK. Powierzchnia ogrzewana to około 250m słabo ocieplonego domu z lat 80tych. Moje spalanie dotychczas wynosiło około 40kg na dobę przy temperaturze zewnętrznej około 10st teraz temperatura spada i 1% zasobnika już nie wystarcza na godzinę a na 40-50 min a ciągle jeszcze nie było przymrozków. Wiem, że przy moim domu cudów nie będzie i porównując z innymi to jeszcze nie ma też tragedii. Interesuje mnie jak posiadacze tego kotła mają go poustawianego. Przebrnąłem przez cały temat o Sasie z Recalart em ale to jednak nie to samo. MOJE EKSPERYMENTY: PID- Spalanie jak wyżej, popiół idealny, temperatura CO potrafi spaść o 5st gdy ktoś odkręci nagle duży grzejnik lub ruszy pompa CWU, wykres w miarę równy tylko w nocy gdy wszyscy śpią (wrażenie jakby PID wolno myślał) PID+wygaszanie- nie sprawdza się w tak dużym domu zanim spadnie temperatura w pomieszczeniu z pokojówką (najzimniejszy) to gdzie indziej ktoś akurat wietrzył i długo ma zimno Bez PID ustawienia ręczne- pierwsze próby to było słabe spalanie (niedopalanie) teraz ściągnąłem trochę z tematu gdzie RobikF pisał doktoraty. Ustawienia ukradłem komuś z piecem 14kW tak na próbę i popiół jest idealny jak na PID no ale spalanie identyczne nic lepiej ani gorzej. dla porządku wstawiam to co mam dzisiaj po wielu zmianach: Praca • Czas podawania : 2 Sekund • Czas przerwy : 12 Sekund • Siła nadmuchu : 35 % Podtrzymanie • Praca podtrzymania : 5 Sekund • Przerwa podtrzymania : 04 Min. 00 sek. Wentylator w podtrzymaniu • Praca : 10 Sekund • Przerwa : 04 Min. 00 sek. • Bieg wentylatora w podtrzymaniu : 35 Procent Tutaj już nie mam takiego wahania temp CO działa sztywno jak każe histereza kotła. Generalnie u mnie jakiekolwiek zmiany czy to trybu palenia , temperatur zadanych (CO 60-70st powrót zawsze 50+), histerezy nie dają nic i tu o dziwo nawet na gorsze nie chce się zmienić spalanie zawsze praktycznie to samo. Będę wdzięczny jeśli ktoś kto najlepiej ma podobny kocioł wypowie się o swoich doświadczeniach i ich efektach Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.