Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie piecem MCR3 EVO i podłogówką w domu - sterowniki TECH?

PiotrekMmX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

Jestem na etapie zakupu pieca DeDietrich MCR3 EVO 24T i potrzebuje Waszej porady.

Buduję dom parter plus użytkowe poddasze o powierzchni 220m2 po podłodze - 109m2 dół 112m2 góra. W całym domu podłogówka plus dodatkowe 2 pętle na grzejniki w łazienkach (po 1 na piętro - ta sama temperatura co na podłogówce). 6 pomieszczeń na każdym piętrze - w sumie po 11pętli na każdym piętrze - na każdym po 6 pomieszczeń. 

Zastanawiam się nad sterowaniem tym wszystkim - piecem mogę sterować albo sterownikiem iSense albo TC natomiast chciałbym aby każde pomieszczenie miało swój odrębny czujnik temperatury, do tego aby można tym było sterować zdalnie - bez programatorów w pomieszczeniach. Dostępne jest narzędzie do konfiguracji na ich stronie tylko cały czas zastanawia mnie jedno - jak spiąć to z piecem - czym? Czy kupić sterownik iSense lub Smart TC czy jest to w tym wypadku zupełnie zbędne?

Poczytałem trochę na stronie producenta sterowników firmy TECH - zastanawiam się nad zastosowaniem 2szt listwy L-8e, 9czujników temperatury C-8mini, 2 czujników temperatury hermetycznych w łazienkach CL mini oraz panelu kontrolnego do listwy M-8e. To będzie sterować temperaturą w pomieszczeniach - a czy będzie też sterować piecem? To, że może sterować On/Off to wiem - tylko czy można wykorzystać funkcję modulowania mocy kotła za pomocą sterowników firmy TECH czy muszą to być urządzenia DeDietrich?

Dziękuję i pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano

Ja bym zaczął od sterowaniem samym Smart TC, ale przygotował bym sobie możliwość późniejszego dołożenia radiowej listwy do rozdzielacza.

Bo - takie sterowanie kosztuje, lepiej ustawić tak instalację aby stałe grzała, jak coś będzie nie tak wtedy dołożysz.

Dodatkowo zyskasz na dostępie do sterowania przez net.

Opublikowano
W dniu 20.11.2019 o 11:59, 0degree napisał:

Ja bym zaczął od sterowaniem samym Smart TC, ale przygotował bym sobie możliwość późniejszego dołożenia radiowej listwy do rozdzielacza.

Bo - takie sterowanie kosztuje, lepiej ustawić tak instalację aby stałe grzała, jak coś będzie nie tak wtedy dołożysz.

Dodatkowo zyskasz na dostępie do sterowania przez net.

Dzięki za odpowiedz - sam Smart TC do sterowania ogrzewaniem w całym domu to zdecydowanie za mało. Tu jest po 6 pomieszczeń na każdym pietrze wiec potrzebuje wiedzieć JAK to połączyć i z czym.  Trochę szkoda grzać cały budynek jak każde pomieszczenie ma inne parametry powierzchni/kubatury/straty ciepła w czasie.

Ten sterownik TECH tez ma sterowanie przez internet i chyba będzie lepiej mieć mozliwosc ustawienia temperatury w każdym pomieszczeniu osobno niż w jednym na zasadzie włącz wyłącz piec.

Moze ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć i pomoc?

Pozdrawiam 

Piotrek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kocioł: CLAS ONE NET 24  

+
Czujnik temperatury dwór podłączony do kotła
+
listwa tech L7
+
czujniki w każdym pokoju

całe mieszkanie 110 m2 podłogówka z dwoma rozdzielaczami z grupą pompową. 2 zwykłe grzejniki w 2 łazienkach temperatura podłogówki
Zastosowany sterownik tech L7, czujnik temp każdego pokoju ze sterowaniem 2 pompami co.
Sterownik włącza żądanie ogrzewania on/off.
To jest wszystko tanie.

Powiem, że to się sprawdza. Kocioł ma zmniejszoną maksymalną moc CO do 30%, krzywa grzewcza na podstawie temp dwór.
W nocy ogrzewanie 1 'C mniej aby podłoga rano była podgrzana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.