jerzy2281 Opublikowano 5 Listopada 2019 #1 Opublikowano 5 Listopada 2019 Witam. Proszę Panów ,moja sąsiadka ma kocioł Tomiko 15 KW,sterownik Titanic ,palnik to chyba brucer ,taki kwadratowy.Cóż wyjechała na dłużej do Włoch ,ale wczesniej prośiła mnie abym coś z piecem zrobił ,bo od 2-3 lat kiepsko się pali.No fakt ,piec 5 letni i nigdy nie był czyszczony ,bo kto o tym wiedział.Na 40 otworów drożnych było 13.Po przeczyszczeniu ustawiłem : pod.7s.przerwa 47 ,dmuchawa 02 ,na 01 było po 4 dniach trochę sadzy.Dom ok.100m2 ,dobrze ocieplony,no i tu mały problem.Niema zaworu 3-4 drożnego/pewno zbędny/na grzejnikach zawory,do kotła podpięty no właśnie nie wiem co to jest.U mnie w ogrzewaniu jest bojler na CWU i zawór 4 drożny.U sąsiadki kocioł i coś dużo,dużo większego od bojlera z napisem HEWALEX.Podobno jest to pompa ciepła ,teraz wyłączone zasilanie elektr. i problem natury takiej .Na piecu ustawione CO 55,CWU 55 i tego nie ruszałem.Zaszła potrzeba na 40 min wyłączyć kocioł i tem.po 40 min spadła - CO 43 st C ,CWU 47 .Dlaczego tak szybko spada temp.,czy ta pompa ciepła przypadkiem nie schładza układu ?.U siebie nie mam takiego układu ,nie chcę w niczym grzebać ,ale to mnie zastanawia,ponadto kocioł po uzyskaniu 55st C wyłącza się /podtrzymanie ?/ a po 4-5 min znowu zaczyna swój cykl,coś za szybko go schładza.Może coś ja zle robię ,no nie wiem.Może pomoże ktoś -byłbym wdzięczny,i wyjaśni mi to na chłopski rozum ,czyli prosto,mam /6 wnuków/to wiadomo że wiek i rozum już nie tak pojętny.Proszę o pomoc. Pozdrawiam Jerzy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.