Radek83 Opublikowano 1 Listopada 2019 #1 Opublikowano 1 Listopada 2019 Witam wszystkich użytkowników. Czy mógłby mi ktoś z forumowiczów wyjaśnić na czym polega zdalne sterowanie kotłem gazowym, jak to wszystko wygląda tzn co powinienem zamontować. Chodzi o dom 70 M2 ogrzewanie podłogowe plus grzejnik 2 łazience. Kocioł Ariston Clas One 24kw dwufunkcyjny W każdym pomieszczeniu są wyprowadzone kable na regulatory pokojowe. Proszę mi podpowiedzieć co muszę dokupić do pieca oprócz sterowników pokojowych żebym mógł wszystkim sterować przez internet, chciałbym używać aplikacji Emodul a sterowniki pokojowe zamontować Tech St292 v3 Czytam to forum, czytam poza forum ale jakoś nie mogę tego poukładać w całość Bardzo proszę o rozjaśnienie mi sprawy Pozdrawiam Radek
Ksieciunio Opublikowano 1 Listopada 2019 #2 Opublikowano 1 Listopada 2019 Ja nie rozumiem po co sterować przez internet ? Masz ogrzewanie podłogowe i ono ma sporo bezwładność, będzie bardzo długa reakcja na twoje ustawienia. Najlepiej to kupić czujnik temp.zewnetrznej, dobrać odpowiednią krzywa grzewcza - testować kilka dni i zostawić - zapomnieć. Te pokojowe to też się nie sprawdzą. Co dobija do zadanej temp.zakreca zawór na dany pokój, temp.spadnie i zacznie grzać pokój, a będzie to trwało kilka godzin. Dla mnie bez sensu. Z grzejnikami jest łatwiej.
Radek83 Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Listopada 2019 Dzięki za odpowiedź Generalnie to nie wiem, nie mam doświadczenia z ogrzewaniem, będzie to moje pierwsze ogrzewanie, wcześniej w starym mieszkaniu miałem piece kaflowe Ogólnie te regulatory pokojowe zalecił mi hydraulik który robił w tym domu hydraulikę, ogrzewanie. Regulatory pokojowe argumentował tym że posadzki są anhydrytowe, że szybko się nagrzewają/chłodzą i mówił że te regulatory mają uzasadnienie. Dlatego pytam, czytam co robić żeby było optymalnie, za każdą sugestie i podpowiedź będę wdzięczny
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.