Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prawidłowe odpowietrzenie podłogówki

gruby33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam 5 pętli na ogrzewaniu podłogowym. 4 na parterze i jedna na górze w łazience. Traf tak chciał, że pętla na górze została przewiercona (na szczęście dużo wody nie poszło). Wszystko przez hydraulika została odkute i zaprasowane. Woda na piecu dobita do prawie 2 bar lecz niestety podłogówka nie została odpowietrzona. Na górnej pętli na powrocie jest zamontowany automatyczny odpowietrznik. Na rozdzielaczu są też odpowietrzniki automatyczne na zasilaniu i na powrocie. Jest hydrauliczny rozdzielacz strefowy do podłogówki i grzejników - Immergas DIM A-BT ERP. Piec to VICTRIX 20 X TT 2 ERP i sterownik CAR V2.

I teraz jak odpowietrzyć podłogówkę prawidłowo aby nie mieć problemów z grzaniem. Czy po prostu wszystkie odpowietrzniki automatyczne mają być otwarte i pompa załączona na najwyższy bieg. I po kolei otwieram po jednej pętli i czekam aż się odpowietrzy, zamykam ją i otwieram następną? Jeśli tak to ile czasu czekać na każdej pętli? I czy załączyć normalnie ogrzewanie przy odpowietrzaniu aby ruszyła pompa czy można jakoś wymusić start samej pompy bez grzania?

Opublikowano

Zakręć wszystko i zostaw tylko tą niegrzejącą pętle ,  jeśli jest odpowietrznik powinno powietrze samo wyjść  jeśli nie trzeba przelać pętle ,  druga sprawa  jak została złączona ta rura  i jak długa jest ta pętla ? bo możliwe ze przez zastosowanie złaczki jest za duzy opór hydrauliczny i pompa tam juz nie przepchnie wody 

Przelać pętle robisz tak , zostawiasz otwartą tylko niegrzejącą pętle , na konću rozdzielacza masz zawory spustowe , pod jeden dajesz gumowy waż z woda z kranu pod drugi wiadro , odkręcasz zawory i delikatnie puszczasz wodę , przelej tak ze 2 -3 wiadra powinno byc ok 

Opublikowano

Co do długości obwodu nie mam pojęcia bo kupiłem już dom z zamontowanym ogrzewaniem podłogowym. Pętla jest w pomieszczeniu, który znajduje się nad rozdzielaczem i rury położone są na powierzchni około 7m² w odstępie od siebie po około 10-13cm. Więc nie duża pętla mi się wydaje.

Miejsce przekręcone zostało nawiercone w ten sposób. Zostało odkute po około 30cm w jedna i druga stronę od przerwania. Zostało wycięte około 40cm rurki i w to miejsce wstawiona nowa. Na 2 końcach wstawki zaprasowane złączki prasą hydrauliczną.

Dzięki za info. Dziś będę się bawił wieczorem.

Opublikowano

Czyli masz dwie złaczki , i dwa zwężenia 

Opublikowano

A można było założyć jedną złączkę tylko w miejscu uszkodzenia!

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wszystko odpowietrzone. Grzać podłoga też wszędzie grzeje. Teraz tylko kwesta regulacji. 

Co do tego, że można było zrobić jedna złączke to prawda ale przy odkuwaniu została zobaczona zarysowana z wierzchu rurka. Hydraulik nie był pewien czy to było czy to zrobił on i dla pewności to wyciął.

Opublikowano

Ja tez miałem problem z jedną pętlą, nic nie pomagało, odkręciłem zasilanie i powrót z tej sekcji, podłączyłem wąż z dużym ciśnieniem (ciśnienie z kranu) i poszło jak z płatka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.