gruby33 Opublikowano 28 Października 2019 #1 Opublikowano 28 Października 2019 Witam, Posiadam 5 pętli na ogrzewaniu podłogowym. 4 na parterze i jedna na górze w łazience. Traf tak chciał, że pętla na górze została przewiercona (na szczęście dużo wody nie poszło). Wszystko przez hydraulika została odkute i zaprasowane. Woda na piecu dobita do prawie 2 bar lecz niestety podłogówka nie została odpowietrzona. Na górnej pętli na powrocie jest zamontowany automatyczny odpowietrznik. Na rozdzielaczu są też odpowietrzniki automatyczne na zasilaniu i na powrocie. Jest hydrauliczny rozdzielacz strefowy do podłogówki i grzejników - Immergas DIM A-BT ERP. Piec to VICTRIX 20 X TT 2 ERP i sterownik CAR V2. I teraz jak odpowietrzyć podłogówkę prawidłowo aby nie mieć problemów z grzaniem. Czy po prostu wszystkie odpowietrzniki automatyczne mają być otwarte i pompa załączona na najwyższy bieg. I po kolei otwieram po jednej pętli i czekam aż się odpowietrzy, zamykam ją i otwieram następną? Jeśli tak to ile czasu czekać na każdej pętli? I czy załączyć normalnie ogrzewanie przy odpowietrzaniu aby ruszyła pompa czy można jakoś wymusić start samej pompy bez grzania?
ameno25 Opublikowano 29 Października 2019 #2 Opublikowano 29 Października 2019 Zakręć wszystko i zostaw tylko tą niegrzejącą pętle , jeśli jest odpowietrznik powinno powietrze samo wyjść jeśli nie trzeba przelać pętle , druga sprawa jak została złączona ta rura i jak długa jest ta pętla ? bo możliwe ze przez zastosowanie złaczki jest za duzy opór hydrauliczny i pompa tam juz nie przepchnie wody Przelać pętle robisz tak , zostawiasz otwartą tylko niegrzejącą pętle , na konću rozdzielacza masz zawory spustowe , pod jeden dajesz gumowy waż z woda z kranu pod drugi wiadro , odkręcasz zawory i delikatnie puszczasz wodę , przelej tak ze 2 -3 wiadra powinno byc ok
gruby33 Opublikowano 29 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 29 Października 2019 Co do długości obwodu nie mam pojęcia bo kupiłem już dom z zamontowanym ogrzewaniem podłogowym. Pętla jest w pomieszczeniu, który znajduje się nad rozdzielaczem i rury położone są na powierzchni około 7m² w odstępie od siebie po około 10-13cm. Więc nie duża pętla mi się wydaje. Miejsce przekręcone zostało nawiercone w ten sposób. Zostało odkute po około 30cm w jedna i druga stronę od przerwania. Zostało wycięte około 40cm rurki i w to miejsce wstawiona nowa. Na 2 końcach wstawki zaprasowane złączki prasą hydrauliczną. Dzięki za info. Dziś będę się bawił wieczorem.
ameno25 Opublikowano 29 Października 2019 #4 Opublikowano 29 Października 2019 Czyli masz dwie złaczki , i dwa zwężenia
MikiQ Opublikowano 30 Października 2019 #5 Opublikowano 30 Października 2019 A można było założyć jedną złączkę tylko w miejscu uszkodzenia!Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
gruby33 Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 1 Listopada 2019 Wszystko odpowietrzone. Grzać podłoga też wszędzie grzeje. Teraz tylko kwesta regulacji. Co do tego, że można było zrobić jedna złączke to prawda ale przy odkuwaniu została zobaczona zarysowana z wierzchu rurka. Hydraulik nie był pewien czy to było czy to zrobił on i dla pewności to wyciął.
andzin Opublikowano 2 Listopada 2019 #7 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ja tez miałem problem z jedną pętlą, nic nie pomagało, odkręciłem zasilanie i powrót z tej sekcji, podłączyłem wąż z dużym ciśnieniem (ciśnienie z kranu) i poszło jak z płatka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.