abdank82 Opublikowano 27 Października 2019 #1 Opublikowano 27 Października 2019 Witam,mam prośbę o pomoc w następującej kwestii, Thelia Condens 18, w budynku jednorodzinnym,nowym, podłogówka zasilana bezpośrednio z pieca.Poprzedni sezon, piec pracował na temp. zadanej na kotle, wygrzewał budynek.Aktualnie, nowy sezon, budynek do zamieszkania i ...no właśnie, przy okazji przeglądu rocznego poprosiłem serwisanta o podłaczenie czujnika zewnętrznego,który kupiłem w komplecie z piecem.Serwisant stwierdził,że pogodówka nie do końca się sprawdza, zwłaszcza w okresach przejściowych, czujnik np. z uwagi na wiatr, "zmusza" piec do grzania, a temperatura w domu,akurat tego nie wymaga.Jego zdaniem, lepszy byłby sterownik pokojowy.I teraz poczytałem trochę, oryginalny Saunier Exacontrol e7c, ma coś takiego jak modulowanie temperaturą zasilania,rozumiem,że jeśli ustawię na kotle 38 stopni, to jego modulacją będzie w zakresie od x do 38 stopni, czy dobrze myślę? Istotne jest to z uwagi na nieprzegrzewanie podłogi.Pogodówka, no tutaj ustawiając krzywą ustawiamy zakres temp. zasilania, czyli np. na podstawie informacji z czujki zewnętrznej będzie nam piec modulował temperaturą w konkretnym zadanym zakresie.Ewentualnie opcja następna połaczene EXa i pogodówki lub pogodówki i zwykłego regulatora on/off.Założenia są takie,że trzymamy w miarę stałą temperaturą bez żadnych obniżeń wyłączeń itp.Chodzi też o to by sterowanie było mało skomplikowana, mnie często nie ma w domu,a żona ... Jeśli miałby być on/off to np. coś takiego LinkReasumując, czy faktycznie sama pogodówka w Thelii może być kłopotliwa?Sama Exa ...?Jesli faktycznie moduluje, utrzymujemy stałą temperaturę może okaże się wystarczająca.Połaczenie sterowników z czujką zewnętrzną, przerost formy nad treścią, czy może jednak w przypadku sytuacji wskazanej przez serwisanta dobre rozwiązanie, piec uruchamiany czujnikiem zewnętrznym, jest blokowany regulatorem pokojowym?pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.