Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Elektromet EKO-KWP 12kW+EL-483 (Tech) - regulacja trybu podtrzymania i kilka pytań

cris91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To już mój drugi sezon grzewczy, jednak w poprzednim jeszcze nie mieszkałem, więc nie bardzo mogłem monitorować pracę kotła i regulować.

Potrzebuję pomocy z regulacją pieca w trybie podtrzymania oraz odpowiedzi na kilka banalnych pytań.

Temperatura zadana to 57 stopni.

Posiadam regulator pokojowy, który po osiągnięciu temperatury wyłącza pompę CO, w wyniku czego piec siłą rzeczy wchodzi w tryb podtrzymania (nadzoru).

1. W trakcie pracy piec chodzi w trybie PID, więc jedyne, możliwe regulacje to współczynnik wentylatora (ustawiłem na -5%) i współczynnik podawania (ustawiłem +8%).

Domyślne ustawienia trybu potrzymania to:

Czas podawania 1 sekunda

Przerwa podawania 8 minut

Czas pracy wentylatora 30 sekund

Czas przerwy wentylatora 10 minut

Siła nadmuchu 35 bieg (zakres od 1-100).

Zmieniłem czas podawania na 4 sekundy (wcześniej żar schodził dość nisko w trybie podtrzymania) i czas przerwy wentylatora na 15 minut (żeby zminimalizować zjawisko rośnięcia temperatury).

Teraz efekt jest taki, że żar utrzymuje się w miarę wysoko, natomiast wydaje się, że przygasa (choć piec jest w stanie go rozdmuchać gdy wejście z powrotem w tryb pracy).

Co mógłbym jeszcze poprawić?

Czy w trakcie podtrzymania powinien utrzymywać się cały czas żar na takim samym poziomie, jak górka w trakcie pracy?

2. Temperatura CWU ustawiłem na 50 stopni, czy powinienem ją podnieść? Domyślnie histereza CWU ustawiona jest na 5 stopni, jednak zmieniłem na 3 stopnie, żeby częściej załączała się pompa i odbierała ciepło z pieca - dobrze kombinuję?

3. Piec wyposażony jest w 4 zawirowywacze spalin, które w instrukcji producent zaleca pozostawić. W tej chwili wszystkie mam włożone + czopuch maksymalnie otwarty.

Instalator w trakcie rozruchu pieca zalecał przymykać czopuch i otwierać tylko w zależności od pogody, jakby piec miał problemy ze spalaniem.

Jak to jest w końcu z tym czopuchem? Lepiej zostawić maksymalnie otwarty i nie bawić się w przymykanie? Czy lepiej przymknąć i ewentualnie wyciągnąć 2 lub wszystkie zawirowywacze?

4. Jak najlepiej wygaszać kocioł? Instalator mówił, że wystarczy wyciągnąć wtyczkę z gniazdka, jednak mam obawy, czy żar nie cofnie się do zasobnika - czy słusznie?

Jak to jest z kolei, jeśli chciałbym np wypalić ekogroszek, do końca. Czy w momencie gdy ekogroszek się skończy to po prostu wygaśnie, czy istnieje jakieś ryzyko, że np żar zejdzie do ślimaka i coś uszkodzi lub spowoduje jakieś zagrożenie?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

Już chyba powoli udaje mi się okiełznać tryb podtrzymania.

Zwiększyłem przerwę przedmuchu do 20 minut, czas podawania do 5 sekund i w tej chwili temperatura nie rośnie już tak gwałtownie w trakcie nadzoru - utrzymuje się żar na podobnym poziomie co w trakcie pracy.

Natomiast dzisiaj do południa wiał wiatr, przez co zapewne zwiększył się ciąg i zamiast żaru miałem cały czas płomień,  w wyniku czego temperatura szybko rosła do 80 stopni i awaryjnie uruchamiała się pompa CO.

Wobec tego przegroda w czopuchu powinna być cały czas otwarta, czy jednak lepiej ją przymknąć na 50%?

EDIT:

Czy na takie zwiększenie wyciągu kominowego w trakcie wiatru może mieć wpływ uszkodzona pokrywa wyczystki? Tak się składa, że mam betonową pokrywę wyczystki, która ma odpryśnięty spory kawałek narożnika...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.