Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Defro 25 kW optymalne ustawienia pieca

JeyJey

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, postaram się streścić jak najszybciej całą moją historię i przejść do meritum sprawy, mianowicie jakiś rok temu kupiłem dom o powierzchni mniej więcej 185 m2 wraz z kotłem Defro 25 kW oczywiście na ekogroszek z którym nigdy wcześniej nie miałem do czynienia. Problem  pojawił się kilka dni temu kiedy nastał czas by przejść na tryb ogrzewania domu mianowicie kocioł bardzo ciężko osiąga zadaną temperaturę nawet 55 stopni a tryb nadzoru włącza się tylko wtedy gdy obniżymy zadaną temperaturę. Próbowałem "bawić się" opcjami takimi jak "korekta podawania " oraz "korekta nadmuchu" lecz nie bardzo pomogło lecz dzisiaj odkryłem magiczny kod wyjścia odnośnie "menu serwisowe" i wydaje mi się że to właśnie tam trzeba wprowadzić jakieś korekty lecz niestety nie mam pojęcia jakie. Przepraszam z góry wszystkich jeśli zadaje lub będę zadał oczywiste pytania bo tutaj na pewno są sami ludzie którzy coś o już o tej dziedzinie wiedzą a ja jestem typowym laikiem lecz mimo wszystko mam nadzieję że ktoś się zlituje i mi pomorze 

Opublikowano

Zobacz w sterowniku czy masz ustawioną moc kotła jaka jest na tabliczce kotła.

Jeżeli piec ma moc 25kW i retorta to w sterowniku powinno być też ustawione 25kW retort.

Jak sterownik jest tech to w menu serwis jest moc kotla, jak dobrze pamietam i tam sprawdź. Od tego trzeba sprawdzić

Pozdrawiam

Opublikowano
1 minutę temu, gilal napisał:

Zobacz w sterowniku czy masz ustawioną moc kotła jaka jest na tabliczce kotła.

Jeżeli piec ma moc 25kW i retorta to w sterowniku powinno być też ustawione 25kW retort.

Jak sterownik jest tech to w menu serwis jest moc kotla, jak dobrze pamietam i tam sprawdź. Od tego trzeba sprawdzić

Pozdrawiam

Jest taka sama czyli 25 kW 

Opublikowano

Masz jakieś zawory mieszające i jak chronisz  powrót?

Opublikowano
4 minuty temu, gilal napisał:

Masz jakieś zawory mieszające i jak chronisz  powrót?

Tak mam zawór Afriso, a o co chodzi z tą ochroną ? 

Opublikowano

I jeszcze, czy masz w menu instalatora ustawioną moc na 100%?

Z ochroną powrotu chodzi o to, że z instalacji spływa Ci zład wody zimnej i mocno zchładza kocioł. I jak nie ogrzejesz stopniowo instalacji to piec będzie Ci wariował. Nie wiem czy masz silownik na zaworze i jaki zawór 3D czy 4D

No i jeszcze trzeba byłoby zobaczyć czy korona palnika szczelna.

Opublikowano

Pytanie czy piec chodzi w pid czy w dwustanie ?  Skoro w ustawieniach jest tylko korekta podawania i korekta nadmuchu to jest to pid i wtedy sterownik będzie dążył do pracy ciągłej , jeżeli w piecu siwo/szaro to wszystko jest ok

Opublikowano

Ogrzej porządnie dom i kocioł, zastosuj ochronę powrotu na zaworze 4d i wtedy możemy myśleć. Możesz zmienić Moc Kotła w Menu instalatora na więcej procent, podniesie to troche podawanie i zwiększy nadmuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.