KingaM Opublikowano 6 Października 2019 #1 Opublikowano 6 Października 2019 Witam. Mam problem. Wiem, że problem opisywany wiele razy ale rozwiązanie tam zaproponowane nie działa :) Otóż, sterownik Tigra, termostat Salus. Po podłączeniu na tryb grzania działa odwrotnie tzn załącza pompke zamiast rozłaczyć. Zmieniłam ustawienie kabli- to samo. W trybie chłodzenia działa jak powinno:) ale chyba termostat powinien działać w trybie grzania. Jeszcze jedna kwestia- po obniżeniu się temp na piecu ponizej 40 stopni włącza się podajnik, wentylator ale i pompka. Po co nagrzewa cała wodę w instalacji do 40? W załączeniu zdjęcia.
mkaczko Opublikowano 6 Października 2019 #2 Opublikowano 6 Października 2019 Nie do konca kolege zrozumialemJaki kolega ma kociol z podajnikiem ???Ten termostat jest opisany jako normalnie otwartySterownik tigra to rozumiem ze ten z komsteru nie napisales co jest ustawioneCo jest ustawione dokladnie na sterownikuWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
KingaM Opublikowano 6 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 6 Października 2019 Piec Gejzer-Kapelan. Sterownik z komsteru. Ustawiona temp 21 stopni w pomieszczeniu. Na termostacie jest 22. Koleczko się kręci. Pompka wyłączona. Wszystko ok ale ustawiony tryb chłodzenia. Przedstawię na tryb grzania i pompka się włącza. Z tym że piec się włącza i grzeje cała wodę w instalacji poradziłam sobie tak że ustawiłam załaczanie pompki obiegowej od 41 stopni. Może porostu on sobie ma chodzić odwrotnie?
mkaczko Opublikowano 6 Października 2019 #4 Opublikowano 6 Października 2019 Zasada dzialania termostatu jest takaNa termostacie ustawiono 22 stopnieKociol pracuje plus pompa co Czujnik w termostatcie odczytuje 22,5 stopnia, pompa co sie wylancza a kociol przechodzi w podtrzymianie (postoj itd) no i mamy tryb chlodzenie (nalezy sprawdzic histereze w termostacie)Po 45 minutach (w tym czasie pompa co startuje na czas ustawiony w sterowniku tigra str 41-42 instrukcji) aby nie doprowadzic do nadmiarnego wyziebienia instalacji, niestety parametr jest czasowy a nie temperaturowy,Czujnik w termostacie odczytuje 21,5 stopnia (spadek z 22 do 21,5 czyli o ustawiona w termostacie histereze), kociol i pompa Co przechidza do pracyTaka jest ogolna zasada dzialaniaPytanie czy masz na kaloryferach glowice I co chcesz osiagnacWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.