xetoc90 Opublikowano 29 Września 2019 #1 Opublikowano 29 Września 2019 Witam was. Jestem w trakcie budowy domu z poddaszem uzytkowym. Wg kalkulatora mocy potrzebuje piec o mocy 12kw. Charakterystyka ogrzewania: 2x lazienki + kuchnia = podlogowka, reszta pomieszczen grzejniki, cwu z pompa cyrk. Dodatkowo chce zalozyc kociol gazowy do cwu podlaczony do instalacji tak aby poza sezonem grzewczym korzystac z pieca gazowego do cieplej wody a w sezon grzewczy korzystac tylko z pieca CO. I moje pytanie polega na tym jakiego producenta piece polecacie i jakie sterowniki. Dodam ze jestem z okolic pleszewa (80km). A tam pelno roznych producentow ale chcialbym poznac wasze opinie.
mkaczko Opublikowano 29 Września 2019 #2 Opublikowano 29 Września 2019 Z ekogroszkiem bawie sie dobre 14 lat, fakt ze od 2 lat jestem madrzejszy o 10 lat jesli mozna tak to ujacZrob bardzo dobre ocieplenie w domu i raczej nie brnij w wegiel, syfu z tego jest co nie miaraJa mam hef eko plus, instalacja z wymiennikiem plytowym, przy 25 kw kociol ma 130 litrow wody, ten kociol ma 1 wade pionowy wymiennik czyszczenie to masakra bez maski ani nawet nie podchodzPrzy twoim zapotrzebowaniu to skam ma takie male kotly, ekocenter widzialem ze ma 12 kw,Zastanow sie nad kotlem pelletowym pkus solar plus fotowoltaika jeden z kolegow na forum ma takie rozwiazanieJesli jestes pewien ze musi byc wegiel to zadbaj azeby kotlownia miala osobne wejscie jesli na tym etapie to jeszcze mozliwe Ps jaka wielkosc kotlowni ??PozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 29 Września 2019 #3 Opublikowano 29 Września 2019 Piszez ze bedziesz miec gaz dodatkowo to kase na kociol wydaj na ocieplenieWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
SUSPENSER Opublikowano 1 Października 2019 #4 Opublikowano 1 Października 2019 Jak już chcesz ekogroszek to Skam-PV 13 a na lato elektryczna grzałka w bojlerze wystarczy, szkoda kasy na gazowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.