Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bojler gazowy czy zasobnik

fruwaj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Bardzo proszę o poradę w sprawie co lepiej założyć: Aktualnie jestem na etapie zmiany C.O. na gazowy. Do tej pory używałem do ciepłej wody bojler gazowy 80l firmy Ariston (aktualnie ma 3 lata) Jestem z niego zadowolony. Problem pojawia się teraz bo nie wiem czy przy wymianie C.O lepiej zostawić w/w bojler czy zamontować zasobnik 100L do pieca kondensacyjnego firmy Dietrich, a dokładnie chodzi o koszt eksploatacji. Nadmienię, że zasobnik byłby mniej więcej w  tym samy miejscu co bojler, a koszt ogrzewania wody przy 4 osobowej rodzinie wynosił mnie około 25 zł miesięcznie (bojler).  Bardzo proszę o poradę.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Nie chodzi mi żeby było jeszcze taniej, tylko na odwrót czy nie będzie drożej.  A gdybym zostawił bojler to co zamontować do pieca aby podgrzewał wodę w okresie grzewczym? 

Opublikowano

Nic, rozumiem ze kupisz kociol 1 funkcyjny. Bedziesz go uzywal tylko do grzania c.o. w sezonie grzewczym. Wyjscia na bojler zaslep zaworami. Jak ariston dokona swego żywota to kupisz bojler stojacy z wężownicą którą wepniesz w te wyjscia w kotle ktore zakonczyles zaworami. 

Opublikowano

Do tej pory ten bojler był używany po sezonie grzewczym, z racji tego że miałem do pieca węglowego założony wymiennik na ciepłą wodę, tak więc w zimie ciepła woda była z C.O. Majster który będzie przerabiał instalację pod kocioł gazowy 1-funkcyjny twierdzi, że nie ma sensu zostawiać tego bojlera tylko założyć od razu zasobnik 100l. Dlatego mam taką rozterkę co będzie bardziej ekonomiczne jeżeli chodzi o zużycie gazu. Jeżeli dobrze Cie rozumiem to gdybym zostawił bojler to używany byłby cały rok, a czy to nie jest zbędne zużycie gazu w sezonie grzewczym? To jest tylko moja hipoteza, a totalnie jestem w tej materii zielony więc mogę oczywiście się mylić.

Opublikowano

Nie rozumiem twojego myslenia " zbedne zuzycie gazu w sezonie grzewczym". Przeciez jak majster zalozy nowy bojler to jego tez bedziesz grzal caly rok gazem. Zostawiajac czy zmieniając bojler nic nie zmieniasz. Obie opcje to grzanie wody gazem wiec nie wiem po co robisz sobie dylemat. To tak jakbys zastanawiał się jakiego koloru jest czerwony maluch :) chcesz wyrzucic aristona ktory uzywany byl przez trzy lata tylko w okresie letnim ? Rozumiem ze majster zaoferowal sie ze sie nim zaopiekuje :)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Powiem szczerze, że już nie wiem co robić. W grę wchodzi jeszcze jeden szczegół, a mianowicie mam ograniczone miejsce do montażu kotła i myślałem że zamontuje go w miejsce bojlera. Co prawda jak się uprę, że bojler musi zostać to gdzieś się wygospodaruje trochę miejsca na kocioł. 

A czy jesteś w stanie powiedzieć czy zużycie gazu w okresie letnim jest podobne jeżeli chodzi i bojler i zasobnik?

Opublikowano

Jesli masz przestawiac bojler gazowy to majster policzy cie jak za podłączenie bojlera to w sumie moze i lepiej by bylo kupic nowy a ten sprzedac np. Na olx. Co do zuzycia gazu to zależy od docieplenia zasobnika. Nowy kup w klasie A. Pewnie bedzie ciut mniejsze bo Aristona pewnie masz na świeczkę ktora jest stale zapalona ?

Opublikowano

Dokładnie Ariston ma świeczkę. A co do nowego kotła majster polecił mi Dietrich duo-tec compact 1.24 +zasobnik SR100l. Z tego co widzę kocioł i zasobnik w klasie A. Co sądzisz o tym zestawie?

Opublikowano

nie znam tego kotła, ogólnie z de dietrichem mało mam do czynienia. Te starsze były paliwożerne bo miały wysokie moce minimalne ten widzę ma w miarę przyzwoitą 3,7 kW. Wazne żeby serwis był na miejscu. Ja mogę polecić termet gold plus, moc minimalna 3 kW

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i cenne rady. Jeżeli chodzi o specyfikacje kotłów to się na tym nie znam i zdaję się zawsze na rady fachowców. Podobno serwis jest i co ważniejsze nie drogie części zamienne. Poczytam o pana propozycji kotła i zapytam mojego majstra co on o tym sądzi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.