Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktos z forumowiczów używa palnika firmy kom-ster do spalania owsa?(automatycznu ikład nawęglania na Allegro). Proszę o info na ten temat o forumowiczów. Grzesiek

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja od miesiąca używam palnika samoczyszczącego Komstera.

Powiem krótko: POLECAM!

Owies pali się rewelacyjnie, a jak nieco przyblokować ujście palnika, żeby nie wypychało z niego żaru, to i inne trudniejsze zboża, jak np. żyto, też świetnie się palą, nawet lekko wilgotne. U mnie taką blokadę, a po części i wydłużenie palnika, stanowi popiół. Więc poziom popiołu staram się utrzymywać na równi z palnikiem.

Jak na razie miesiąc bez wygaszania i żadnych problemów (oczywiście pomijam kilka pierwszych dni na naukę palenia, jak to ze wszystkim bywa, ale dość szybko opanowałem tę sztukę).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja używam tego palnika od pażdziernika 2009 i jak narazie spisuje sie rewelacyjnie. Jeszcze nie pale owsem tylko eko-groszkiem ale planuje przejsc na to zboże. Ekogroszku idzie mi na dom o powierzchni 170m około25 kg na dobe przy temp na zewnątrz -17. Teraz przy temp-2 około20kg. I naprawde nie mam z nim żadnego problemu. Nie wiem czy jak przejde na owies zwiekszy sie spalanie. Czy to będzie sie opłacało.Ale warto spróbować. Dla mnie rewelacja. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli mogę coś pomóc. Sterownik Lider nie ma algorytmu PID i to jest jego największe ograniczenie (duży minus, bo nic nie kosztuje a można przecież wyłączyć). Przy owsie dobrze byłoby posterować dynamicznie. Tak nawet trochę "sztuka dla sztuki". Ale i bez PID nie jest łatwo ten proces dobrze ustawić. Jest więc dzięki brakowi PID prostszy.

Jest on jednak (podobnie jak palnik) przeznaczony do szerokiej gamy paliw, bardziej uniwersalny.

Muszę też stwierdzić, że sam algorytm obsługi urządzeń jest całkiem inteligentnie wymyslony, co owocuje nieopisanymi w instrukcji pozytywnymi "wodotryskami".

Widać, że robił to programista z branży a nie programista.

Pozdrawiam.