Tschaban Opublikowano 22 Lipca 2019 #1 Opublikowano 22 Lipca 2019 Witam Szanowną Grupę. Trafiłem tutaj z polecenia na innym forum, jako miejsce z najlepszymi fachowcami w PL. Jestem przed remontem, wymianą i przerobieniem części instalacji centralnego ogrzewania + ciepła woda. Nie jestem fachowcem w dziedzinie CO (pisząc wprost - laik), ale chcę choć trochę więcej wiedzieć i mieć coś dopowiedzenia, gdy rozpocznę prace i rozmowy z instalatorami. Zarys co przede mną: wymiana pieca olejowego na gazowy (aktualnie olejak to DeDetrich) rozbudowa instalacji c.o. mam ok 180m2, parter i piętro parter ma instalację c.o tylko grzejniki - nic tutaj nie planuje ruszać zrobione na miedzi piętro było ogrzewane elektrycznie robiona będzie instalacja c.o., czyli pociągnięcie rurek i instalacja kaloryferów, 5szt będą tylko grzejniki - nie będzie podłogówki dom będzie / jest ocieplony Muszę wybrać kocioł gazowy, który będzie grzał dom + podgrzewał wodę zasobnik na ciepłą wodę (4 osoby w rodzinie) technologię instalacji na piętrze, mam na myśli rurki: miedź, plastik ?? Lokalni fachowcy polecają mi: Viessmann Vitodens 100-W do tego zasobnik na 150L Rurki na górę w plastiku Rozdzielacz na pokoje / grzejniki - na górze, nie przy piecu Chciałbym zrobić własny system sterowania (no może nie do końca sterowania, ale nie wiem jak to nazwać) Mam w domu własny system do automatyki i do niego chciałbym podpiąć c.o, Myślałem o zamontowaniu elektrozaworów, na rozdzielaczu, którymi sterowałbym na podstawie odczytów temperatur w pokojach, czyli zamykanie / otwieranie tych elektrozaworów myślałem o zaworach normalnie otwartych (sam do końca jeszcze nie wiem) sterowanie tymi elektrozaworami wiem jak zrobić Nie wiem, jak ten mój pomysł ma się do wyboru kotła, sterowników itp. i czy to w ogóle jest robialne w c.o - albo tak się robi może lepszą są inne rozwiązania, ale czego nie chce mieć to kilku systemów do sterowania w domu. Bardzo proszę o wsparcie w doborze: kotła, zasobnika, jaki system do rurek co z tymi elektrozaworami na co zwrócić uwagę Dziękuje
PioBin Opublikowano 23 Lipca 2019 #2 Opublikowano 23 Lipca 2019 Rozdzielic uklad sterowania kotla od "swojego". Pewnie da sie to zrobic z wykorzystaniem sprzegla (albo zasobnik/bufor kombinowany cos co ma kilka kroccow) 13 godzin temu, Tschaban napisał: Mam w domu własny system do automatyki i do niego chciałbym podpiąć c.o, Kociol pilnuje temperatury na sprzegle/zasobniku reszta zajmie sie Twoj system sterowania. Temperature w sprzegle mozna ustawic pogodowo(na zasobniku juz nie), za dostarczenie ile ciepla i w ktore miejsce podac zajma sie elektrozawory. Czy NO czy NC nie ma chyba wiekszego znaczenia, aczkolwiek przy pogodowce + elektrozawory wybral bym NO. Bez pogodowki NC. Jesli masz grzejniki w lazienkach to mozliwe ze beda musialy miec nieco cieplejsza wode niz pogodowka wyliczy. Nie wiem czemu rozdzielacz nie moze byc przy kotle (kotlowni).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.