Skocz do zawartości
IGNOROWANY

nowy dom. kociol elektryczny plus bufor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. prosze o porade w doborze ogrzewania. mam nowy dom 180 m2 plus garaz. obecnie wstawiane okna , sciany pustak ceramiczny plus 20 cm grafit. okna 3 szyby. dach teriva plus 30 cm welny. podloga 15 cm styropian. koniny pod kominek plus w kotlowni. wentylacja grawitacyjna.  dom bedę na razie uzytkowal sporadycznie, wakacje, weekendy, kiedys przeprowadze sie  na emeryture. zastanawialem sie nad pelletem ale z racji specyficznego uzytkowania potrzebuje cos automatycznego . pozniej moge zmienic. co sadzicie o piec elektryczny plus bufor 1000 l plys kominek z wezownica plus podlogowka na calosci? mam 2 taryfe wiec nie powinno wyjsc drogo. prosze o opinie i porady jakiego sposobu grzania uzyc?

Opublikowano

Znajoma ma dom ale ciut mniejszy ok 140m2. Wszystko na prąd, założyła panele fv (dostała dotacje), jest po pierwszym sezonie grzewczym. Z tego co mówiła sezon kosztował ja 2k. Ale z racji tego, że naprpdukowala pradu latem to sezon wyszedł ja ok 200zl. Sam zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem ale będę mial w ulicy gaz więc zdecydowałem się na gaz. Choć nie wiem czy to dobra decyzja bo w 2020 wygasa obecny kontrakt gazowy z Rosją. A nasi rządzący wydają się działać na szkodę osób obywateli więc nie wiadomo jaka będzie cena gazu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.