Gość Cemol Opublikowano 26 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Witam, -pewnie temat lepiej pasuje do Hyde Parku, ale nie znajduję takiego działu. 1. Na koniec maja - 2 miesiące temu, w dziele "Opał" rozpocząłem wątek "Czy ktoś ostatnio kupował Retopal?". Do dziś zero odpowiedzi. Wyciągam wniosek, że albo nikt z czytających forum przez te 2 miesiące nie kupił Retopalu. Dziwne, jeśli przeczytać ile PGG sprzedaje miesięcznie tego węgla odbiorcom detalicznym. 2. Tydzień temu z dziale "Kotły z podajnikiem" rozpocząłem wątek z nośnym tytułem "Dziwny pierwszy zwój ślimaka podajnika". Do tej pory cztery posty, z tego dwa moje. Z tego wyciągam wniosek, że na forum o kotłach podajnikowych do tej pory nikt nie rozbierał podajnika, a jeśli tak, to nic go nie zaskoczyło ani nie zdziwiło. Dziwne, bo wg serwisów producentów awarie podajników ślimakowych są na niekwestionowanym miejscu pierwszym wśród awarii. Ogólnie wydaje mi się, że zadawanie pytań innych niż samoróbki i wszelkie pogaduszki nie przynosi rezultatu w postaci nawet nie tyle sensownej, ale w ogóle odpowiedzi.I nie chodzi mi o to, by się tu skarżyć lub narzekać na w końcu non profitowe forum, ale mnie to po prostu dziwi. Pozdrawiam
Gość berthold61 Opublikowano 26 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Czasem też się temu dziwię , niektórymi tematami nikt się nie interesuje a innymi wcale nie ciekawszymi potrafi zrobić się dziesiątki stron , ale w twoim wypadku chyba winne sa upały i lato bo mało kto teraz kotłem się interesuje . co do retopala to zeszły sezon na nim jechałem i było dobrze no chyba że trochę sadzy ale w sumie nie wiadomo czy zwalać na opał czy palnik , palnik mam już inny ale znów to lato . co do ślimaka to myślę że normalny facet daje radę naprawić czy wymienić ale większość nie ma o tym bladego pojęcia , na koniec jako ciekawostke podam że czekam na nowy typ ślimaka od pancerpola tzn bez pręta tylko z płaskownikiem po to aby nie mielił opału , jak by ktoś był zainteresowany to pancerpol daje dla forumowiczów 20 procent zniżki .
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 27 Czerwca 2019 8 godzin temu, berthold61 napisał: co do retopala to zeszły sezon na nim jechałem i było dobrze no chyba że trochę sadzy ale w sumie nie wiadomo czy zwalać na opał Pisałem już, że Piast Bieruń ma najprawdopodobniej jakieś inne złoże, różniące się od Ziemowita. Zobaczcie, że zakres kaloryczności sięga 28Mj/kg, co było kiedyś niespotykane i faktycznie się tak pali. Grzeję teraz codziennie w piecokuchni z podkową ciepłą wodę w bojlerze 140l i naprawdę ma lekko te 26-27Mj i w porównaniu do podobnego wielkościowo orzecha z Sobieskiego (zamieszczałem zdjęcia) jest bardzo wyczuwalna różnica w kaloryczności i tempie wypalania się. O tym lekkim kopceniu Retopala i sadzy pisało już parę osób i nie bierze się to z niczego. Popiół podają w zakresie 3-10%, u mnie w warunkach piecokuchni, na długim dystansie wychodzi wagowo 8,5%. Wypala się praktycznie do zera. Tu są parametry Retopala z Bierunia i Ziemowita. Chyba już wiadomo, dlaczego jedni chwalą, a inni narzekają:
Gość berthold61 Opublikowano 27 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 27 Czerwca 2019 No ten Bieruń to teraz może stać się kultowym ekogrochem pod warunkiem że to ten a nie ten od siostry czyli Piasta
Gość Cemol Opublikowano 27 Czerwca 2019 #5 Opublikowano 27 Czerwca 2019 A może ten z Bierunia to nie Retopal ale Retopal sprzedawany jako Karlik?
Gość berthold61 Opublikowano 27 Czerwca 2019 #6 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Chyba nie bo karlik to mieszaniec kilku kopalń , widocznie na Ziemowicie wjechali w ten pokład co Mysłowice Wesoła bo odległości między sobą nie są jakoś duże , ale jak cudem udało by się go kupić jako dziewicę to mogłoby być fajnie .
JorgusEmh Opublikowano 27 Czerwca 2019 #7 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Sklep @pgg sprzedaje prawdopodobnie Retopal konfekcjonowany w Oddziale Zakładzie Produkcji Ekopaliwa w Woli i tam Retopal Ekogroszek ma wartosc opałową min. 24 MJ. Ruch Piast znajduje sie w Bieruniu , natomiast ruch Ziemowit w Lędzinach, pomyliliscie sprawę. To Retopal z Ruchu Piast-Bierun jak podał powyzej podał kol. wojtekkowal ma wartosc opałowa 25000-27999 MJ. Retopal z Ruchu Ziemowit ma wart. opałowa 24000-24999 MJ, czyli nizsza jak z Ruchu Piast.
Gość Cemol Opublikowano 27 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 27 Czerwca 2019 To który sprzedają w sklepie internetowym, bo tam pod nazwą Retopal jest widnieje tylko jeden??? Albo inaczej, gdzie kupię ten Retopal 27999MJ ?
JorgusEmh Opublikowano 27 Czerwca 2019 #9 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Na KWK Piast-Ziemowit Ruch Piast -Bierun Retopal Ekogroszek o wart. opalowej min. 25 MJ sprzedawany jest tylko luzem, akt. cena 627.30 zl br/t ba. Workowany Retopal tylko w sklepie @, big bag Retopal w sklepie @ i w ZPE Wola. W marcu br kierowca przywiózł mi 3t Retopala luzem z Ziemowita, na razie poworkowany czeka w piwnicy na sezon grzewczy , z tamtego sezonu zostały mi 2 palety Retopala ze sklepu @, bedzie wiec mozliwośc porównania ,ale dopiero w zimie. Paląc cała ub. zime Retopalem ze sklepu @,w OEPM 14 kW , nie stwierdziłem w kotle zwiekszonej ilosci sadzy,ale był to dopiero mój pierwszy sezon z podajnikowcem.
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2019 #10 Opublikowano 27 Czerwca 2019 3 godziny temu, Cemol napisał: Albo inaczej, gdzie kupię ten Retopal 27999MJ ? Na tą chwilę jest to jest górna granica kaloryczności węgla pochodzącego z Piasta ruch Bieruń, ale podstawie własnych obserwacji i porównania orzecha z tej kopalni do innych węgli płomiennych, a były to groch 20-40mm z Ziemowita, orzech I z Sobieskiego i rosyjski orzech II ten Piast ma spokojnie 26-27Mj/kg i to jest bardzo wyraźnie widoczne. Z Retopalem sprawa jest trochę zakręcona. Można go kupić luzem na Bieruniu i jest to czysty Piast 25-28Mj/kg, można kupić na Ziemowicie też luzem i jest to ten słabszy 24-25Mj/kg, to są te Retopale których parametry zamieściłem wyżej. Retopal konfekcjonowany pochodzi z Zakładu Produkcji Ekopaliw na terenie byłej kopalni Czeczott i to już jest nie wiadomo co. Na pewno podstawą jest węgiel z Bierunia i Ziemowita i w zależności od kaloryczności podstawy (np. słabszy Ziemowit) nawet Retopal z ZPE może mieć domieszki, tak jak Karlik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.