Gość berthold61 Opublikowano 2 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Panowie wczoraj 2 razy pobudka od czujnika czadu , piwnica zasyfiona czadem ,dziś w dzień co kocioł wstawał po postoju to czujnik czadu wrzeszczy i pełno czadu , komin mam czysty 30x30cm więc dziecko by przelazło przez niego rury od kotła i czopuch czyszczony kilka dni temu więc odpada syf czy sadza , wiem taśmą aluminiowa połączenia uszczelnić ok ale dlaczego tego nie było zeszłego lata ? Jedyna zmiana to inny rodzaj palnika ale to chyba nie ma związku z tą sytuacją .
Kijasr Opublikowano 3 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 3 Czerwca 2019 A może masz wilgotny komin? W zimie pracował na małej mocy i temperatura spalin niska i wciągał wodę. W tamtym roku zacząłeś przygodę z podajnikiem a komin był suchy po zasypowcu.Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Hermogenes Opublikowano 3 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Powietrze na polu i w piwnicy ma mniejszą gęstość niż spaliny. To piwniczne chce się rozłożyć na ziemi wypływa szparami z kotłowni tworząc w niej podciśnienie i cofkę w kominie.Ja widzę dwa rozwiązania ogrzać piwnicę lub zrezygnować z węgla latem. Takie są moje sugestie. Do grzania wody zrobisz tani "banglasolar" poszukaj na forum. Może "węglospalacze" mają inne patenty. pozdrawiam Hermogenes
Gość berthold61 Opublikowano 3 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 3 Czerwca 2019 W piwnicy temperatura zimą to 22 stopnie a teraz pewnie z 23 stopnie ,komin raczej suchy bo całą zimę miałem uchyloną wyczystkę taki ala RCK na wiatry bo cug zimą jest okrutny , dziś pouszczelniam wszystkie możliwe nieszczelności a klapkę wyczystki leciutko przeciągnę gipsem bo sprawa robi się nieciekawa .
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2019 #5 Opublikowano 3 Czerwca 2019 @berthold61 A może górna wyczystka jest nieszczelna?
Gość jacek61 Opublikowano 3 Czerwca 2019 #6 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Całe lato można grzać węglem ale trzeba mieć w miarę szczelny kocioł i komin z podłączeniem. Sprawdź RCK czy tam nie uchodzą spaliny. Sprawdzaj zawsze na początku jak rusza kocioł. Do sprawdzenia można użyć świeczki czy zapalniczki.
Gość berthold61 Opublikowano 3 Czerwca 2019 #7 Opublikowano 3 Czerwca 2019 3 godziny temu, Jamjestcichy napisał: @berthold61 A może górna wyczystka jest nieszczelna? Górna masz na myśli tą na strychu ? jeśli tak to prowizorycznie ją kiedyś już na lekko zamurowałem aby łatwo szło otworzyć do ewentualnego czyszczenia ale to chyba nigdy nie nastąpi bo komin dalej tak samo wygląda jak 4 lata temu ,ani sadzy ani osadów tylko cegły widać na całej długości . mam już tasmę aluminiową i wełnę i dziś zaizoluję rurę oraz czopuch więc nieszczelności znikną tylko mam obawy aby wentylatorem dym nie wychodził bo to jedyna droga . na drugi rok chyba kupię bojler hybrydowy z pompa ciepła tylko na samo lato , dałbym jakiś panel solarny ale nie wiem czy da się to prosto podłączyć pod bojler dwupłaszczowy .
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 3 Czerwca 2019 @berthold61 Tak,miałem na myśli tą na strychu,ale jeżeli i tutaj jest ok to nie wiem co mogę doradzić. Mogę jedynie napisać byś był bardzo ostrożny i żebyś dołożył czujnik piętro wyżej.
Gość berthold61 Opublikowano 3 Czerwca 2019 #9 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Myślę że to chyba opanowałem , dym wydobywał się z klapki wyczystki więc przeleciałem goldbandem i na razie jest ok , dodatkowo rurę oraz czopuch wełną potraktowałem a przedtem taśmą aluminiową wszystko uszczelniłem a na deser dałem 100% mocy kotła więc wysoka temp powinna powodować większe nagrzanie komina , powodem mogły być też te deszcze które leciały praktycznie 2 tygodnie , przydałoby się dać jakieś zadaszenie na komin , w każdym razie narazie jest ok a czujki pilnują bo dokupiłem drugą dla świętego spokoju .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.