tomatos Opublikowano 28 Maja 2019 #1 Opublikowano 28 Maja 2019 Witam Od kilku dni mam problem z ciepłą wodą. Niby jest, ale jakby nie było.... Objawy: Zauważyłem, że aby uzyskać ciepłą wodą z kranu (mieszankowy) muszę coraz bardziej przechylać dźwignię baterii w stronę ciepłej wody. A woda raz jest cieplejsza, raz chłodniejsza ogólnie "faluje". Temperatura C.C.W. na bojlerze jest ok 56 st. Trochę poeksperymentowałem i zauważyłem, że jak zakręcę dopływ zimnej wody do baterii i otworzę na maxa kran, to owszem leci gorąca woda (logiczne no nie ;) Ale jak zmniejszę przepływ (przymknę baterię) to woda zaczyna stygnąć. Czym mniejszy strumień wody, tym chłodniejsza. Jak znowu dam ma maxa, to przez pewien czas nawet na moment płynie całkiem zimna, a później już znowu gorąca (to wszystko przy zakręconym dopływie zimniej wody do baterii). Jakieś pomysły? Do tej pory - przez 5 lat było wszystko ok... Bojler 120l firmy BIAWAR W-E120.24S z grzałką 2KW Ile czasu powinien nagrzewać wodę taki bojler ?
Gość Trener40 Opublikowano 28 Maja 2019 #2 Opublikowano 28 Maja 2019 W mieszaczu od spodu powinno być sitko ( zabezpieczenie głowicy przed syfem) może od cieplej wody jest przytkane.Z drugiej strony nawet jakby było przytkane, to jeżeli z boilera leci gorąca woda, to ona poprostu leciałaby z mniejszym ciśnieniem.... Nie wiem czy to trafna diagnoza, ale Twój problem jest dziwny :) albo coś z boilerem nie halo.
tomatos Opublikowano 28 Maja 2019 Autor #3 Opublikowano 28 Maja 2019 Sitka, filtry odrzucam... zauważ, że to co napisałem występuje przy zakręconym dopływie zimnej wody do baterii. Żeby nie było sprawdziłem w wszystkich bateriach ten sam efekt ;(
PioBin Opublikowano 29 Maja 2019 #4 Opublikowano 29 Maja 2019 Na wyjsciu z bojlera masz zawor temperaturowy mieszajacy antyopazeniowy? Mozliwe ze on tu cos "miesza" Masz cyrkulacje cwu? Mozliwe ze zawor zwrotny nie trzyma i dopuszcza zimnej do obiegu cieplej cwu.
tomatos Opublikowano 29 Maja 2019 Autor #5 Opublikowano 29 Maja 2019 Nie mam cyrkulacji. Wyjście bojlera jest podłączenie bezpośrednio do instalacji ciepłej wody w domu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.