NeS Opublikowano 26 Marca 2019 #1 Opublikowano 26 Marca 2019 Witam Kupiłem niedawno domek, jestem na etapie wyboru zasilania C.O. oraz CWU. W piwnicy stoi kocioł SAD C.O. 12 KW, cały dom ma 84 m. kw. powierzchni użytkowej, cały podpiwniczony. W każdym z pomieszczeń jest podłogówka i dodatkowo małe grzejniki w każdym pokoju i kuchni + drabinka w łazience. Mocno rozważam bufor, w związku z tym mam kilka pytań: 1. Jaka wielkość bufora ? (wysokość piwnicy 227 cm, drzwi 80 cm szerokości) 2. Jak wpiąć zasilanie i powrót CWU i podłogówki ? 3. Co z grzejnikami ? Zostawić czy pościągać i zostawić tylko rurki ? 4. Jakie grzałki, ile sztuk i na jakiej wysokości zastosować do grzania CWU w lecie? 5. Jak steruje się podłogówką aby w domu zawsze była taka sama temperatura ? 6. Czy przy rozdzielaczach powinny być pompy? ( w tej chwili jest chyba jedna pompa w kotłowni na 2 kondygnacje) 7. Czy bufor zasilać pompą, co w przypadku braku prądu ? 8. Ile MB i jakie Fi wężownicy CWU dla 3 a w przyszłości 4 osób żeby nie brakło na wannę od czasu do czasu ? 9. Można prosić jakiś uproszczony schemat instalacji ? 10. Czy zbierać deszczówkę do zalania układu ? 11. Czy przewidywać wężownicę solarną ? (na razie nie mam solarów ale może kiedyś dołożę) 12. Czy ktoś korzysta z bufora od Przemka ? Jakie opionie na temat jego wyrobów ? Wiem, że pytań mnóstwo ale chciałbym to zrobić raz, a dobrze. Jeśli ktoś ma pomysł na lepsze rozwiązania słucham propozycji. Na działce nie ma gazu więc odpada. Chcę też być w miarę niezależny od prądu, jak widać w tym kraju ceny mogą się zmienić z dnia na dzień. Mam kawałek swojego lasu, więc opał mogę przygotować sam lub kupić lokalnie w rozsądnej cenie. Przybliżone zapotrzebowanie domu: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5ikg
Ksieciunio Opublikowano 26 Marca 2019 #4 Opublikowano 26 Marca 2019 9. Punkt masz konkretny schemat. Nie napisałeś jaki masz dokladnie kocioł i co z instalacją ? Ona juz jest, ogrzewanie dziala ? Jesli tak to schemat zdjęcia. 7. Możesz zrobić na grawitacji, lub kupić ups który to wszystko ogarnie. Ogólnie na Twoje pytania sa odpowiedzi w poprzednich postach, nie starszych niż miesiac.
NeS Opublikowano 27 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 27 Marca 2019 Kocioł 12 KW dokładnie taki: http://www.sad-co.pl/files/sad_plus_opcja2.jpg Instalacja jest tylko raczej do przebudowy, poprawy. W całym domu podłogówka i po jednym małym kaloryferze w każdym pomieszczeniu + drabinka w łazience.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.