mst Opublikowano 19 Marca 2019 #1 Opublikowano 19 Marca 2019 Hydraulik zaproponował mi taki układ jak na schemacie. A więc z kotła gazowego 1-funkcyjnego, zasilanie podłogówki. Na rozdzielaczach dodatkowo znajdowałyby się pompy, aby obiegi wody były sprawne. Podłogówka (strefy), będą sterowane automatyka od Tech-a i przy pomocy listwy L-7 lub L-8 (jeszcze nie mam tego ustalonego). Rozdzielacze nie będą wyposażone w mieszacze (czy powinny)? Czy temperatura wody, będzie bezpośrednio ustalana na kotle, a więc mieszacze nie będą potrzebne? Ewentualnie jakie wprowadzilibyście zmiany? Domek piętrowy (2-pełne piętra), na każdym piętrze po około 80 m kw podłogówki. Nie będzie żadnego innego ogrzewania, grzejników naściennych itd. wyłącznie podłogówka.
zaworek Opublikowano 19 Marca 2019 #2 Opublikowano 19 Marca 2019 Właściwie powinien być projekt OP wtedy można na czymś się oprzeć. Ja bym spróbował bezpośrednio z kotła.Mieszacze są zbyteczne jak 100% podłogówki.Chyba że chcesz iść w duże koszty i robić dwie strefy grzewcze parter/piętro.Kocioł Termet Ecocondens Gold,sterowanie całością pogodowe (czujnik zewnętrzny,krzywa grzewcza)Należy zadbać o odpowiednie średnice rur do rozdzielaczy parter/piętro.Rozdzielacze obowiązkowo z rotametrami.Jeżeli nie osiągniesz wymaganych przepływów to dołożysz sprzęgło +mocniejszą pompę(py) za nim,to przeróbka w obrębie kotłowni.Daruj sobie to sterowanie Techa przy pomocy siłowników i termostatów w poszczególnych pomieszczeniach,takie sterowanie na zasadzie On/Off mija się z celem przy dużej bezwładności podłogówki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.