niewiem9 Opublikowano 3 Lutego 2019 #1 Opublikowano 3 Lutego 2019 Dzień dobry chciałem się dowiedzieć czy ten piec powinien tyle spalać czy coś jest nie tak. Dom 2000 r. 160m2, 10cm styropian, okna plastiki, Piec Pleszew 24kw Sterownik kom-ster Tigra Temp 60 Ekogroszek Pieklorz Ustawienia Dmuchawa odsłonięta na max, Obroty 50 % Czas podawania 18s Czas pomiędzy podawaniem 3min Podtrzymanie po osiągnięciu żądanej temperatury ; Czas pomiędzy przedmuchami 30 min Czas przedmuchu 30 s Krotność podawania 2 Zużycie to 25-30 kg węgla na dobę Dużo osadu w piecu i wyczystce. W ciągu tygodnia cale wiadereczko 5 kg Pali się na długości połowy podajnika
konopka Opublikowano 3 Lutego 2019 #2 Opublikowano 3 Lutego 2019 Godzinę temu, niewiem9 napisał: Wydaje mi się,że za dużo wiatru,poza tym zmieniłbym podawanie,mniejsze dawki a częściej. Pali się na długości połowy podajnika-- o co chodzi?
Jozefg1 Opublikowano 3 Lutego 2019 #3 Opublikowano 3 Lutego 2019 1 godzinę temu, konopka napisał: Pali się na długości połowy podajnika-- o co chodzi? Wydmuchuje w komin... :D 2 godziny temu, niewiem9 napisał: Dmuchawa odsłonięta na max, Obroty 50 % Czas podawania 18s Czas pomiędzy podawaniem 3min Ustaw: podawanie 10 s przerwa 80 s Na dmuchawie zasłoń wlot tak aby zostało 2 cm szczelina Poobserwuj jak będzie się zachowywać
FAFAŁ Opublikowano 3 Lutego 2019 #4 Opublikowano 3 Lutego 2019 Jak to wyczytalem tu na forum ,nie będę cytował bo już nie pamiętam pełnej wypowiedzi . Jednak chodzilo o to że nie ważne jak długo piec dobija do zadanej ważne by to zrobil . I dla tego proponuje podanie 5 , przerwa okolo 60 . Krotnosc 2 .histereza 1 . Jak masz ster dwustanowy . To piecyk będzie chodzil częściej I palil nie kopcil. Możesz kogoś wysłać na kompie i czekac jak piec osiągnie w 30 minut zadana będzie dobrze . Jak by dluzej zmieniasz jeden parametr . Ja wole przy cieplejszych dniach majstrowac z czasem pomiędzy podaniami . Jak już jest zimniej po prostu zwiekszam dawkę. Dmuchawa spokojnie 20 /25 % ,przeslona też tak dwa do trzech centymetrów. Cierpliwość pełen zasobnik I kolejna partia w drodze :) .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.