83piotrek Opublikowano 1 Lutego 2019 #1 Opublikowano 1 Lutego 2019 Witam, jaka jest zasada regulacji rotametrow w podlogowce jak nie ma projektu a pętle są różnych i nieznanych długości,rozmieszczone co 12.5? Pytam bo w pietrowce na dole mam kafle i ustawiłem 0.6 a na górze na panelach musiałem dać 1-1.2 bo zimno było. Hydraulicy wszędzie dali 0.8. efekt na dole mam 24-25st na górze 22-23. Wiem że pętle są różne bo jak je rozkrece na maksa to woda płynie od 1 do 2 litrów na minutę i ktoś mimpolecil że tam gdzie największe przepływy dławić a tam gdzie najmniejsze podkręcać...
zaworek Opublikowano 1 Lutego 2019 #2 Opublikowano 1 Lutego 2019 Po pierwsze regulacji należy dokonywać przy przynajmniej kilkustopniowym mrozie.Teoretycznie przy panelach będzie wymagany większy przepływ bo mają większy opór cieplny od płytek ale przepływ też zależy od innych czynników nie tylko od rodzaju pokrycia podłogi.Przypływ minimalny powinien być nie mniejszy jak 0,7l/min.Jeżeli masz w jednym pomieszczeniu więcej jak jedną pętlę to musisz we wszystkich ustawić ten sam przepływ aby posadzka była równomiernie nagrzana.Po wstępnym ustawieniu wszystkich przepływów musisz odczekać kilka godzin a nawet dzień aby temperatura w pomieszczeniach się unormowała po czym dokonujesz korekt. Temperaturą w pomieszczeniach możesz sterować temp.zasilania z kotła i przepływami ale nie reguluj oboma parametrami na raz,tylko jednym i czekaj na efekty.Wiadomo jak masz za gorąco w danym pomieszczeniu to zmniejszasz przepływ na rotametrach a jak za zimno zwiększasz.Ta procedura regulacji bez projektu potrwa kilka dni.
83piotrek Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 2 Lutego 2019 Ok a jak jest sytuacja że w pokoju są pętle różnych długości ? Bo jak otworze je na maksa to są duże różnice w przepływach ? Jakie powinny być przepływy maksymalne ?
zaworek Opublikowano 2 Lutego 2019 #4 Opublikowano 2 Lutego 2019 Raczej nie powinno być takiej sytuacji aby pętle w danym pomieszczeniu miały różne długości,to błąd w sztuce. A jak już tak jest to może wyjsciem jest mierzenie temperatury posadzki aby była jednakowa w różnych miejscach danego pomieszczenia.Musisz kombinować temp.zasilania i przepływem aż do osiągnięcia pożądanego efektu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.