Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka starej instalacji grawitacyjnej na PEXie

dziedzictom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli dobra izolacja grubych rur, grzejniki aluminiowe i termostaty i powiin być git.  Komfort cieplny powinien się zmienić. Tylko co z tymi grzejnikami na klatce schodowej. Dodawac też termostaty? Jak ogólnie ta przeróbka wpłynie na spalanie? 

Opublikowano

NA KORYTARZU ZOSTAWIŁ BYM ZWYKŁE  ,aby pompa miała jak pracować ,jak reszta termostatów się po zamyka

Opublikowano

W sumie stare tak nie oddadzą ciepła i dłużej będą trzymać temp. Temperatury oczekiwanej i tak tam nie utrzyma bo poprostu jest tam zimno. Nowe chyba pełniłby funkcje chłodnicy? 

Dobrze to rozumiem? 

Opublikowano

Ja pisze o zaworach na grzejniki  a co do wymiany to już pisałem , że te stare działały przy 85 stopniach  a 65/55 to słabo zadziałają .

Opublikowano

A sorry nie zorientowałem się...

Dostałem też takie info:

"Jezeli bedzie palone caly czas bez wygaszania pieca to moze byc a jezeli na regulatorze pokojowym to bym zmienial bo jak dom bedzie dogrzany to piec sie wygasza i wszystko (600l) stygnie, pozniej zanim to sie nagrzeje to troche czasu i pelletu pojdzie na to."

Jest w tym jakieś ziarnko prawdy? 

Opublikowano

i to podstawa pompa CO powinna pracować cały czas (instrukcja sterownika) ,ewentualnie 3D skręcić na mniejsze CO

Opublikowano

Mówisz o pracy ciągłej podczas grzania CO? Czy o jakimś wydłużeniu pracy pompy CO po wygaszeniu? 3d skręcić na mniejszy przepływ na CO a na powrót żeby dawało więcej? 

Opublikowano

1- CO praca cały czas ,nawet po wyłączeniu kotła

2- 3D mniejsza temperatura na mieszkanie w zależności od komfortu

3- powrót starać się utrzymać nawet powyżej 42-44

Opublikowano

Ok. Będę próbował dzięki. 

Opublikowano

Jak przykrecam 3d nap na 2-3 to mam od dołu zimne grzejniki. Musi być mniej więcej na pół. 

Opublikowano

Kolego obejrzyj sobie ten filmik. Poczytaj komentarze pod nim. Twoja instalacja nie ma grzejników żeliwnych ale wciąż jest pojemnościowa. To zaleta a nie wada. Jedyny większy problem to estetyka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.