Pablos14 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2019 W moim domu mam podwójny system ogrzewania czyli na parterze mam grzejniki + ogrzewanie podłogowe na piętrze tylko grzejniki. Podłogówka zasilana jest z rozdzielacza TECE (pompa 3 biegowa) - pompa pracuje na 1 biegu i przepływy są ustawiane rotometrami..Całość zasilana jest przez piec kondensacyjny Termet Gold 25. Zastosowałem sterownik do pompy zasilającej silnik podłogówki ,który włącza przy 38 stopniach a histerezę nam nastawioną aktualnie na 2 stopnie czyli wyłącza silnik od pompy obiegówki przy temp. 36 stopni. Zawór termostatyczny jest ustawiony na 40 stopni . Z racji ze w 2 pomieszczeniach mam założone panele to w tych pomieszczeniach wyłączyłem podłogówkę bo tam ciepło płynie tylko z kaloryferów. Ostatnio zauważyłem,że podłoga zrobiła się trochę zimniejsza więc zacząłem obserwować rozdzielacz podłogowy. Trochę się zdziwiłem jak zobaczyłem jak w jednym z pomieszczeń gdzie jest zamknięta pęta podłogówki rotometr pokazuje przepływ na poziomie 3 l/min.Drugi obwód w tym samym pokoju - rotometr pokazuje przepływ 0 l/min czyli ok. Jak to możliwe . Ta pętla jest zamknięta czyli też powinno być 0l/min ?. Pętla ,która odpowiada za podłogówkę w łazience pokazuje przepływ na poziomie ok 3-3,5 l/min i nie mogę go zmniejszyć ani rotametrem ,ani zaworem zamykającym pętle. A tam jest najkrótsza pętla podłogówki Cuda czy skopany zawór ? Jakoś to dziwne i niemożliwe - zepsute 2 zawory w podłogówce ? Czy to możliwe po 2 latach ? Próbowałem zmienić prędkość na pompie na 2 i 3 bieg jest tak samo tylko pompa dzieła głośniej i to wszystko . Ustawienia na rotometrach nie zmieniają się i są takie same jak na 1 i 2 biegu pompy. Zmniejszyłem przepływa na wkładce regulacyjno odcinającej z 3,75 obr ,a 3,25 obr i nijak nic się nie zmieniło. Załączam instrukcje od mojego rozdzielacza choć ja mam starszą wersję ze zwykłą pompą a nie oszczędną. Dodatkowo załączam projekt instalacji w której brakuje tylko pętli w pokoju 3 a została ona zrobiona . Czy moze4cie podsunąć jakieś pomysły co jest nie tak i co zrobić aby wszystko zaczęło działać poprawnie. Jakie zrobić korekty i czy zmiana ustawienia na wkładce regulacyjno odcinającej (na rysunku oznaczenie 2 ) na inną wartość coś zmieni np. 3 zamiast 3,25 ?
yetii855 Opublikowano 1 Listopada 2019 #3 Opublikowano 1 Listopada 2019 W jaki sposób rozwiązałeś problem? Bo moje stoją w miejscu, nie pokazują poprawnego przepływu.
Pablos14 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Talerzyki pod rotometrami po prostu odpadły . Kupiłem nowe i działa. Generalnie w ciągu roku już miałem 2 takie rotometry w których odpadły talerzyki . Czy ktoś też miał taki problem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.