mafik Opublikowano 18 Stycznia 2019 #26 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 No nie jest za free - oczywiste, piszę tylko ile mnie kosztuje prąd, u mnie wychodzi tak jak pisałem góra 80zł m-cznie a jak sam napisałeś eko minimum 100zł m-cznie + prąd na obłsugę pieca, więc co tu jest nieopłacalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafik Opublikowano 18 Stycznia 2019 #27 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 No zimą grzeję piecem na CWU, prądem grzeję tylko poza sezonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Trener40 Opublikowano 18 Stycznia 2019 #28 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 4 godziny temu, mafik napisał: więc co tu jest nieopłacalne ? To co napisałeś powyżej. Prądem taniej, a grzejesz kotlem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinet Opublikowano 18 Stycznia 2019 #29 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Grzanie CWU zima, a latem to dwie różne rzeczy. Grzanie zimą CWU niejako przy okazji grzania CO przebiega na większej sprawności kotła. Latem jest strata na podtrzymanie kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafik Opublikowano 18 Stycznia 2019 #30 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 2 godziny temu, Trener40 napisał: To co napisałeś powyżej. Prądem taniej, a grzejesz kotlem ;) Bo jak włączę bojler na prąd + piec z całym osprzętem to już korzyści nie ma, nie czepiaj się, bo wielu ludzi myśli że prądem drogo, a czasem się okazuje że wcale nie tak źle, warto czasem przedstawić swój punkt widzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jockey Opublikowano 18 Stycznia 2019 #31 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 10 godzin temu, Trener40 napisał: Chyba taki pięcio litrowy. Bojler 120L, który będzie tylko dogrzewany bez odbioru wody ma ok 1.5 KWh strat na dobę co daje ok 33 zł na miesiąc, a co dopiero mówić gdy pobierana jest z niego woda. No chyba, że ktoś myje się w łyżce wody. Bojler dogrzewany kotłem też ma straty i to takie same jak przy dogrzewaniu prądem. Od 20 lat użytkuję latem do CWU przepływowy podgrzewacz wody o mocy 21 kW. Średnio wychodzi to ok. 50 - 60 zł/m-c dla 3 osób. Przez 2 sezony grzałem CWU 120l kotłem dla porównania i w pierwszym sezonie miałem zużycie 3,5 kg/24h a w drugim 2,6 kg/24h. Kwestia dopracowania ustawień. W tym sezonie będę dogrzewał podgrzewaczem, bo kotłem w lecie zwyczajnie się nie opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.