bartizi Opublikowano 13 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Witam posiadam przerobiony piec tzw smieciuch na piec spalajacy pellet dospawany jest palnik plus slimak podajacy pelet zarzadza tym sterownik ecomax 850 p2 , moje pytanie jest nastepujace w menu sterownika jest ustawienie histeraza kotla standardowo bylo to 5 stopni ale wyczytalem na necie ze histeraza powinna byc ustawiona na 2 stopnie i tak ustawilem (2stopnie) temp zadana 50 stopni dochodzi do 51 zalacza sie tryb wygaszanie , czyszczenie i postoj i ten postoj trwa chwike tzn do spadku do 48 stopni i zalacza sie piec tryb rozpalanie pobor pelletu i praca i znoeu dobija do 51 tryb wygaszanie czyszczenie i postoj i tak co pare minut i czy jest to z punktu widzenia ekonomi zuzycia opalu oraz zuzycia tego palnika dobre rozwiazanie ? Czy moze lepiej ustawic temp na piecu np 65 stopni ale histeraze wtedy na 15 stopni wtedy palnik powiedzmy dluzej bedzie w postuju i tak sie nie bedzie np zuzywal ? Przepraszam za banalnosc mojego rozumowania ale jestem laikiem :) i moze ktos z szanownych uzytkownikow ma taki sterownik i moglby mi opisac jak ustawic jeszcze obnizanie nocne w tym sterowniku pozdrawiam
Khojdys Opublikowano 30 Marca 2019 #2 Opublikowano 30 Marca 2019 Źle czytałeś, druga część jest OK. w pelecie histerza 15. Ja nie palę peletem zapytaj fachmanow, ale tak piszą. Pozdrawiam Krzysztof
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.