mkaczko Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor #26 Opublikowano 14 Stycznia 2019 WitamZ priorytetu cwu zrezygnowalem za bardzo husta temperatura na kotle Przeanalizowalem srednie zuzycie z wczora 32 kg z srednim z zeszlego roku 30 kgWzroslo o 6,66 %Wydajnosc tego rocznego wegla to (2x20+22+18)/4=20,5 mj2 x czeski1 x czarna perla1 x pelletZeszly rok(3x20+2x26)/5=22,4 mjSpadek mocy mj w % 8,48 %Zakladajac oczywiscie poziom bledu i upraszczajacProporcjonalnie do wzrostu zuzycia spada wartosc mocy wegla w mjCzyli czy slaby wegiel czy mocny i zakladajac taka sama zaleznosc przy cenie za paliwo (koszt mj) to jest to to samoJedyne roznice toPrzy slabym wszystko sie dopaliPrzy mocnym bedzie zabawaAby realnie zmniejszyc zuzycie konieczna jest wymiana kotla na 15 kwMontaz zaworu 3 dWowczas nie bedzie koniecznosci pauzowania obiegu CO, ktorego odgrzanie pochlania mase energiiPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #27 Opublikowano 2 Lutego 2019 W dniu 13.01.2019 o 15:51, Visitor1230 napisał: W tym kotle da sie pojechac ekonomiczniej. Trzeba zejsc z moca do jakiegos rozsadnego minimum. Napewno bedzie sie odstawial. To nie ulega watpliwosci. Im bedzie zimniej tym rzadziej. Wkleje zrzut z mojego wykresu. Co Prawda od wegla sie juz uwolnilem ale chodzi o dystrybucje. Sterownik pokojowy jest umieszczczony w najzimniejszym miejscu w domu, przy wyjsciu na werande. ( drugim najzimniejszym miejscem jest oczywiscie sypialnia z temp. 20 stopni). I wystarczy wyciagnac wnioski. Jak przy danej zewnetrzenej dogrzewany jest uklad grzejnikowy. Przy zastosowaniu zasad z poprzedniego mojego postu. Sterowanie jest pogodowe w polaczeniu z pokojowym. Na grzejnikach glowice. Ocieplenie domu to zaledwie 12 cm styropianu. witam Visitor1230 postanowiłem zrobić tak jak ty masz czyli sterowanie termostatem i głowicami termostatycznymi czujnik umieszczony jest na schodach - kaloryfer skręcony na 3, temperatura wewnętrzna ustawiona na 24 stopnie kaloryfery pozostałe 3,5 w łazience drabinka otwarta a kaloryfer na 4 dziś pierwsze ustawienie zobaczymy jak będzie działać pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.