Wizjoner Opublikowano 26 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Witam wszystkich serdecznie:-) To jest mój pierwszy post. Posiadam mieszkanie 60m2 w ponad 100-letnim budynku kolejowym. Stropy drewniane, sciana podwojna ok. 50cm z mostkiem powietrznym. Wysokosc mieszkania 2,83cm. Nieocieplone. Ocieplenie elewacji blokuje wspolnota mieszkaniowa. Za pół roku postaram się ocieplić sufity. Mieszkanie posiadam od roku. Nowa instalacja C.O. z piecem defro smart ekopell 12kW. W mieszaniu ciepło,bo piec daje rade z nadwyżką. Wybór padł na pellet,ponieważ brak przyłącza gazu, akumulacyjny ciągnął za dużo prądu, a kotłów na ekogroszek nie ma takich małych. Smart 12kW pracuje w zakresie 3,6 - 12kW. Ustawilem na 75% gdy za oknem 2'C. Mam sterownik APC 3 adaptive control oraz pokojówke spk lux od techa. Problem z którym walczę,a nie znalazłem odpowiedzi na żadnym z forum polega na tym. Że w mieszkaniu mam rozbieżny rozkład temperatur. Przykładowo.na sterowniku zadam 22,5'C. Na ustawionych termostatach na 5 w salonie bedzie 24, w kuchni 22,5. W drugim pokoju 21, w łazience 23, a w zakamarku o wymiarach 1,1 x 1,2 x2,83 bedzie z 17'C poniewaz 3 sciany sa zewnetrzne. W salonie ustawiłem termostaty danfossa na 3. By nie przekraczac 22'C. Ustawilem zadana temp kotła na 67'C Histereze na 5' CWU na 45' z histereza 5' Temp mieszkania 22'Cz histereza czujki 1'C by piec nie włączał się często. Załączenie pomp 48'C I teraz moje pytanie: W PIDzie i w manualu piec gdy dogrzeje mieszkanie i bojler to zawsze sie wygasza mimo,że na nim jest dopiero ok 52'C.(powrót ok 47'C.) Pokojówka wyłącza pompe C.O. gdy osiagnie temp. Wyłaczałem tą opcję,by grzeniki wciąż chodziły,ale jak wygaśnie piec to go za bardzo ostudzi przy włączonych pompach. Chce ustawic piec tak, by ciągle chodził. Gdy mieszkanie osiągnie zadana temp. A na piecu bedzie ok. 52' to ma on dobic do zadanej, wejsc w potrzymanie, operować histerezą i załaczać pompy w razie potrzeby. Puki co on dogrzewa mieszkanie, ma 50' osiagniete na kotle z 67' zadanych i sie wygasza. Szkodzi to zarowno mu, jak i dlugi czas oczekiwania az zimny pusci na C.O. jak ustawić by piec chodził cały czas, bazował na histerezie i wchodził w podtrzymanie. Walcze z tym od 2 miechów...
gilal Opublikowano 27 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Witaj Trzeba wyłączyć funkcję rozpalania. Piec będzie pilnował swojej temp. się wygaszał i rozpalał jak spadnie temp. o histereze. W spk lux może lepiej niech pompy pracują cały czas, a daj na obniżenie od zadanej w pomieszczeniu. Bo jak piec osiągnie temp. i pomy też się wyłączą to może być problem Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.