Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas slim 14 kw plus sterownik multiFun - tryb ręcznie nie grzeje się woda w bojlerze

pavesi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Ponad rok temu zakupiłem piec Sas slim z podajnikiem na ekogroszek 14 kw plus sterownik multiFun

Pierwszy człowiek który mi montował piec zamontował mi jedną pompkę zwykłą na 3 biegi ręczne  plus zawór 3 drożny i to chodziło  w trybie ręcznym , pid standard i turbo bez problemu.

Po okresie zimowym znajomi  podpowiedzieli mi że ten piec jest źle podłączony bo jest zły zawór powienien być cztero drożny , pmpka jest prądożerna brakuje drugiej  bo piec ma chodzić w automacie .

Zdecydowałem się na zmiany  tzn mechanik czy tam hydraulik zamontował mi dwie pompki wilo , zawór czterodrożny plus siłownik Afriso  plus bojler 300 litrowy jakiś tam na dwie wężownice ( na przyszłość pod solary druga wężownica ) plus czujnik pokojowy.

I teraz tak 

Na pid turbo działa bez problemu  

Na trybie ręcznym  mam problem - wody nie chce mi grzać w bojlerze , mam takie ustawienia :

Temperatura kotła 57 stopni , czas podawania 11s, przerwa 60 s, nadmuch 35% , przerwa podtrzymania 15 minut , praca  podtrzymania 10s, CWU 50st , histereza 2 st. siłownik ustawiony ręcznie na 3

W trybie ręcznym na tych ustawieniach ładnie piec pracuje na retorcie super się pali , spalanie  super  ale nie grzeje mi się woda  - wygląda to tak :  temperatura wody 48 stopni pompka od grzania wody się załącza i pracuje  non stop  a woda zamiast się nagrzewać to np za 2 godziny mam 46 stopni  za pompką mam termometr tej wody co idzie do bojlera 43 stopnie . na piecu  mam  uzyskaną temperaturę  np 59-61 piec się wygasza a temperatura wody stoi w miejscu albo powoli spada.

Naturalnie mogę właczyć na pid turbo i tak miałem niecałe 2 miesiące  tyle że spalanie  na turbo  to 2 i pól  tony  jakieś ekogroszku w niecałe 2 miesiące  ( przed przeróbkami poprzedniej zimy  połowę mniej  spalał  ) 

Pid standard  jakiś czas temu testowałem  ale również nie grzała mi się woda plus na retorcie znikał płomień

Ktoś  podpowie  dlaczego ta woda mi się nie grzeje w trybie ręcznym  czy winą jest sterownik  jaki mam że tylko w pid turbo ma to chodzić  ?  

Będę wdzięczny za podpowiedź  bo hydraulik który to montował  nie wie w czym jest problem  pewnie będę musiał po serwis  dzwonić  jak nic nie wymyślę .

Opublikowano

Zrób zdjęcia tego zaworu i zdjęcia jak jest podłączony zbiornik na ciepłą wodę

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak wygląda prawidłowo podłączony 4d i baniak oczywiście brak tu pomp i całej reszty chodzi o samą zasadę jest jeszcze inne rozwiązanie ale te jest najczęściej stosowaneb853d7631cc6d8ab1bec8da89cc6c72b.jpg

Opublikowano

Znam dosyć dobrze ten sterownik bo kolega go ma i praca w dwustanie jest oszczędniejsza niż w pid

Opublikowano

No dobrze , widzę że mam problem w podłączniu  CWU  bo mi się zapowietrza  i dlatego woda się nie grzeje  , jutro się skontaktuje z tym hydraulikiem aby poprawił  tylko mam nadzieję że będzie wiedział jak to poprawić

Opublikowano

Po północy zdecydowałem się włączyć tryb ręczny jak na początku ustawienia ( siłownik musi być w trybie ręcznym  ? )  siłownik na 3 ręcznie ..  rano zachodzę znowu woda się nie grzeje - odpowietrzam  sadzi powietrzem  i to konkretnie - temperatura wskoczyła  .

Opublikowano

Wysłałem schemat  który kolega mi tutaj narysował temu fachowcowi  on twierdzi że mam tak podpięte  . 

Dodał jeszcze że możliwe że zawór zwrotny dolny wymiennika się zacina 

Kolega prosił o zdjęcia 

Pokaż jak są podłączone do kotła powroty co i cwu

Nie bardzo wiem o które zdjęcia chodzi  - wydawało mi się że zrobiłem z każdego elementu ...

Ciekawi mnie czy faktycznie  fachowiec zrobił mi tą instalacje tak jak na tym schemacie  tutaj podanym

Opublikowano

Jest to możliwe a czasami nie wrabal gdzieś na powrocie odpowietrznika automatu może być uszkodzony nawet sam automat to że części są nowe to nie znaczy że sprawne bo z jakością dzisiaj nie jest za dobrze

Opublikowano

Nie wiem jak są łączone powroty ale zwrotny na powrocie z cwu żadko jest potrzebny chyba że powrót z co jest wpięty wcześniej niż powrót z cwu wtedy musi być żeby wracającą wodą z co nie cofała się do cwu możesz na próbę dać większy bieg pompy cwu i zobaczyć co się będzie dzialo

Opublikowano

Zdjęcie nr 1   jest odpowietrznik   i zdjęcie nr 3  jest odpowietrznik  nie znam się na częściach  nie wiem czy to jest odpowietrznik automatyczny  ale jak wpisałem w google  - odpowietrznik automatyczny to  niby taki sam mi się pokazał i jak pisałem odpowietrznik  ten muszę ciągle rozkręcać  tą całą górną część metalową  korek czarny mam cały czas odkręcony 

Opublikowano

Dołączam kolejne zdjęcia 

1,2,3 - zdjęcia z tyłu bojlera dół  czy odejście  widzę mam zrobione jakieś przejście przez dwie wężownice w zasobniku ( zdjęcie 2,3 )

4 zdjęcie przejście w stronę kotła od zasobnika - nie widzę odpowietrznika na wyjściu 

7,8,9  tył za kotłem

Po drugim odpowietrzeniu  już dzisiaj mam 51 stopni temperaturę wody za pompką  - ostatnie zdjęcie 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

IMG_20181214_092752.jpg

Opublikowano

Wygląda wszystko że jest jak powinno moim zdaniem odpowietrznik na cwu nie działa jak powinien rozumiem że układ jest jest otwarty z naczyniem wyrównawczym

Opublikowano

Ja tam się nie znam ale korek jest  czarny na odpowietrzniku i on nic nie daje jak go rozkręce dopiero jak ten cały element metalowy odkręce to się odpowietrza przy tym  woda chapie na wszystkie strony ..

Zapomniałem napisać że zbiornik wyrównawczy jest też nowy dopuszczanie jest  i odpływ na zewnątrz 

Opublikowano

Dalej nie wiem  czy w trybie ręcznym siłownik na zaworze czterodrożnym  ma być tylko ręcznie ustawiony powiedzmy na 3  czy może pracować w auto  ...

Ktoś mi podpowie  ?

Opublikowano

Hydraulik poprosił abym  pompkę wilo ustawił na 2 bieg  i obserwował co się dzieje - pompka od CWU

E11 błąd wyskoczył więc poprosił abym wcisnął biały przycisk  na pompce odpowietrzanie jak się nie mylę  i tak wciskałem z 9 razy co jakiś czas gdy błąd się pojawiał    - uznał że z pompką  jest  problem.  We wtorek ma przyjechać 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.