Piotrek88 Opublikowano 11 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Witam.Zrobiłem instalację CO w garażu ze starego pieca, podłączyłem to tak jak w załączniku.Mam to lekko przerobić, pompę zamontować poziomo i zlikwidować ten odpowietrznik.Tylko myślę nad naczyniem, czy nie dać go na powrót?, chodzi mi o to że pompka jak pracuje na 1 biegu jest ok, ale na wyższych biegach szczególnie na 3cim, słychać bulgotanie, jakby robiło podciśnienie w naczyniu ?Chodzi mi o to czy pompka będzie miała lepszą wydajność jeśli naczynie będzie na powrocie ?Gdy popracuje dłużej na 2 biegu to jakby bulgotanie w naczyniu ustępuje, ale już między 2 a 3cim biegiem raczej woda pompowana jest z taką samą prędkością, odnoszę wrażenie że przy 3cim biegu wydajność jest gorsza niż na 2gim.Czy ten schemat jest poprawny, czy ta wysokość między piecem a naczyniem (1m) jest wystarczająca ? Czy coś zmieni jeśli naczynie dam na powrót ?Czy będzie równie bezpiecznie jak teraz w przypadku zagotowania, i gdzie ta para pójdzie? powrotem ?PozdrawiamZ góry dziękuję za pomoc.
Gość Digitrax Opublikowano 11 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Pod żadnym powodem nie przenoś naczynia na powrót ! Jeżeli to możliwe to podnieś naczynie najwyżej jak się da nawet kosztem krótkiej fajki odpowietrzającej. Pompę zainstaluj w poziomie bezpośrednio nad kotłem np z trójnika w bok. Rura do naczynia nie może być mniejsza niż 1 cal.
Piotrek88 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Witam. Dziękuję za odpowiedź. Wykonałem zdjęcia rzeczywiste, może będzie lepiej, bo ten schemat trochę nie kompletny. W tej chwili są 2 grzejniki i 1 chłodnica. Finalnie ma być 5/6 grzejników, 2 chłodnice, 2 podłogówki 36 m oraz 39 m. Teraz jest 1 grzejnik po prawej stronie, ale piec będzie przestawiony maksymalnie w prawo gdzie jest już gotowy komin, więc całe zasilanie pójdzie na lewo, dlatego chciałbym to przerobić w ten sposób że pompę dać poziomo i odpowietrznik na końcu dopiero, czy pompa będzie dobrze działać jak ją dam poziomo, nie będzie problemów ? Wtedy bym zlikwidował ten odpowietrznik i poszło by to fajnie w lewo pod lekkim wzniosem więc powinno się ładnie odpowietrzyć, a odpowietrzenie muszę 1 zrobić, gdyż grzejniki które mam i będę miał nie posiadają odpowietrzników. Dziś paliłem w piecu, i widocznie było powietrze w układzie, bo pompa chodziła na II biegu i nawet na III i nic nie bulgotało w naczyniu więc może będzie ok. Do naczynia wchodzi rura 3/4 bo takie jest podłączenie. Ale jest jej ze 30cm, reszta to 6/4. Jak robię sam to staram się wedle przepisów aby układ był jak najbardziej bezpieczny, jedynie zrezygnowałem z przyłącza 1 cal na rzecz 3/4 - z resztą samo naczynie ma takie. Ale ostatnio firma montowała znajomemu centralne w domu, i naczynie ma podłączone na powrocie, a wiedzie do niego kręta rurka miedziana fi 20mm mierzone zewnętrznie ! I tak firma montuje. Czy to aby nie jest trochę niebezpieczne, przelew to pex 20 a odpowietrzenia od zbiornika wyrównawczego brak, kocioł na węgiel. Ponadto miałem okazję sprawdzić u sąsiadów i wszyscy mają gdzieś pochowane naczynia i wszyscy na powrocie, rurki 1/2 cala stalowe idą do naczynia. U mnie w domu też firma robiła i też mam źle, idzie rurka 3/4 ale przez pompkę i zawór różnicowy, 5 lat temu jak mi to montowano chciałem aby to było inaczej, żeby do naczynia szła rura bezpośrednio z zasilania, ale hydraulik powiedział abym się nie wtrącał i robi wszystkim tak to i mi zrobi tak samo, i powiedział że po mojemu to w ogóle nie zadziała. W garażu mam naczynie 1m powyżej pieca i działa, a w domu mam 4m powyżej pieca. Myślałem o przeróbce tego ale niestety sam nie dam rady, rury 6/4, ciasno, nie mam palnika ani nie umiem spawać gazowo, nie mam takich gwintowników, więc odpuściłem sobie, a każdy hydraulik co to widzi, twierdzi że jest dobrze. No ale teraz robię sam w garażu, myślę zasilić każdy grzejnik poprzez pexa 16tkę, i dać zawory, aby mieć jakąś kontrolę nad przepływami, główne zasilanie myślę ciągnąć rurą stalową (ile mam) 3/4 cala, a potem przejść na pexa 25, następnie 20, a wyjścia do każdego grzejnika osobno pex 16. Czy to dobre rozwiązanie ? Chcę zrobić jak najtańszym kosztem, stalowe rury drogie i ciężko się nimi robi. Spawam migomatem. Ten zawór na zdjęciu miał służyć aby to działo grawitacyjnie, lecz połowa grzejników jest na równo z piecem a druga połowa będzie poniżej, więc raczej nie ma szans, więc nie myślę dawać zaworu różnicowego, czy bawić się z kulowym jak teraz tylko pójść po najmniejszej komplikacji, naczynie zostawić tak jak jest, a całe zasilanie w lewo poprzez poziomo położoną pompę. Chyba to nie jest jakiś problem dla pompki jakby była poziomo ? Pójdzie z lekkim wzniosem więc nie powinna się zapowietrzać ? Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam No i foto:
pięknyroman Opublikowano 16 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2018 1. Wywal ocynk - nie powinno go być w instalacji 2. Pomysł nad spawaniem migiem nie jest idealnym pomysłem - zastanów się czy nie wywalić wszystkiego i zrobić od nowa z C.U. , skoro umiesz spawać migiem to i poradzisz sobie z lutowaniem miedzi która jest 100x łatwiejsza 3. Po cholerę ci ta chłodnica?
Gość Digitrax Opublikowano 16 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Ta chłodnica robi za nagrzewnicę :)
pięknyroman Opublikowano 17 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2018 na pexie 16??? jak to działa? autor chyba nie wie jaki parametr powinien być na takiej nagrzewnicy
Piotrek88 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Na II biegu pompka, Temp zasilania 70/80 st.C, powrót z chłodnicy ok. 50st.C Wentylator pracuje na zasilaczu komputerowym na 5V, pobór prądu 37W Na zewnątrz temperatura -4st.C. O 7 rano w garażu 0st.C, piec rozpalony o 8 rano. Wymiary garażu 6,5/5,5 m, wysokość średnia 4m Pustak pianowy nieocieplony, nieotynkowany, drzwi 2,6/2,8 z blachy nieocieplone. 3 okna PCV, 1 ściana wspólna - pustak żużlowy + cegła. Strop bez płyty, ocieplony 15cm wełny, lambda 45. O 14:00 temperatura mierzona na drugim końcu garażu 12st.C (po przekątnej do chłodnicy), na zewnątrz -1st.C Pex 16 ale mała długość więc opór nie tak duży, jedynie te grzejniki nie mam jak przydusić, co by więcej wody przeszło przez chłodnicę. Koszt chłodnicy 30zł. Pex 16 free. Rozwiązanie tymczasowe. Bo w tym garażu mają być 2 grzejniki i 2 podłogówki po 35/37m. Gdy będą grzejniki, podłogówka, drzwi ocieplę 4cm styro to myślę 20st.C bez problemu, wystarczy jednak 15 to nie mieszkanie :), przy 15 można coś majsterkować przy aucie, ewentualnie przespać się na podłodze :) Chłodnica, można nazwać nagrzewnica to nie jest chyba złe rozwiązanie, tanie i szybciej wymiesza powietrze, szczególnie że garaż wysoki.
Gość Digitrax Opublikowano 17 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nie baw się ani w grzejniki a tym bardziej w podłogówkę a takim pomieszczeniu. Tu się sprawdzi nagrzewnica wodna podłączona do kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.