Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaria sterownika pokojowego salus

orionb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ponieważ przestał mi działać sterownik temperatury bezprzewodowy Salus 091RFVF  a dokładnie część sterująca (panel wogóle nie wyświetla ,nowe baterie).

Część druga sterownika czyli odbiornik jest zintegrowana z programatorem Titanic a piecu *** Eco-Max. Piec osiąga zadaną temperaturę ale nie podaje na grzejniki.Na odbiorniku Salus zintegrowanym z Titanikiem  pali się czerwona dioda.Wczoraj grzejniki zaczęły grzać i zapaliła się dioda zielona.Nie było jednak przez chwilkę prądu i pali się znowu czerwona i grzejniki zimne.

Zamówiłem nowy sterownik ale póki co chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś sposób pracy na samym Titanicu bez jednostki zewnętrznej? Jeżeli tak to jak odłączyć odbiornik Salus aby mógł pracować sam Titanic lub co zrobić aby zielona dioda na odbiorniku znowu się zapaliła?

Proszę o pomoc 

Dziękuję

Opublikowano

A na samym odbiorniku bie ma jakiegoś przełącznika wymuszenia sygnału? Z reguły tak jest ze można przełączyć i piec widzi ze termostaty karze grzać.
W instrukcji nie ma słowa na teb temat?

Opublikowano

Pytasz? Ja nie wiem jak to u ciebie wyglada. Ty masz instrukcje.
A próbowałeś w sterowniku zaznaczyć wyłączyć termostat. Wtedy piec powinien pracować tak jakby go nie było.

Opublikowano

Witam.

Czasem dokładnie to samo u mnie dzieje się po zaniku prądu, szczególnie po takim mignięciu(przygaśnięciu).

Pomaga tylko kilkuminutowe wyłączenie z zasilania odbiornika, nadajnik z pokoju nic nie powinien zmienić.

I tak jak pisał kolega wyżej w opcji sterownika jest wyłączenie termostatu pokojowego, wtedy wszystko działa tradycyjnie.

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Tylko autor pisze ze nadajnik umarł bo jest ciemny. Znaczy nadajnik. Trzeba mu wierzyć. Nadajnik zasilany z baterii jest wiec powinien działać. Chyba ze to jakaś inna nieznana mi wersja.

Opublikowano

Możesz jeszcze mu puścić reseta jeśli masz taką opcję no i faktycznie może go wypiąć z zasilania na parę minut

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi,ale nadjnik z pokoju jest całkowicie padniety więc tu nic nie zrobię.

Natmiast w Titanicu nie ma takiej obcji aby wyłączc termostat pokojowy.Spróbuję jeszcze raz na dłużej wyłączć sam odbiornik może coś

pomoże?

Opublikowano

Faktycznie nie odczytałem że nadajnik zdechł. U mnie na odbiorniku jest przełącznik on/off i jak się go włączy to startuje ogrzewanie nawet bez nadajnika (to tak na szybko zanim nie dotrze nowy) Ja mam podobny Eurostera 2006TX już kilka lat i chyba 3 razy tak mi zrobił. Ale tu u kolegi Po prostu padł nadajnik.

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

Kolego jest taka opcja w menu instalatora kod 10 ...termostat pokojowy włącz /wyłącz

Możesz odpiąć odbiornik od sterownika a te kabelki co idą do sterownika zewrzeć. i działa.

Yaro

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej odbirnik wyłączyłem (off) ale i tak Titanic nie podaje na grzejniki.

Poczekam jeszcze chwilę i włączę może się zresetuje?

Opublikowano

Kolego ...ON... włączone, powinno załączyć na sztywno.... i musi być włączony do prądu(przynajmniej u mnie tak jest)

YARO

Opublikowano

U mnie swieci sie zielona gdy temp w pomieszczeniu jest zbyt niska wiec grzeje az zadana przekroczy o 1 stopien wtedy sie wylacza zielona i swieci tylko czerwona

Opublikowano

Dzięki wszystkim za dobre chęci ,zinspirowaliście mnie do działania: otworzyłem pokrywę Titanica i odłącztyłem całkowicie nadajnik

do sterowania pokojowego.Pompa co ruszyła-:) i spokojniemogę czekać na nowy sterownik

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów

Opublikowano

No to jednak u mnie inaczej...czerwona praca ogrzewania a zielona miga co 1 minutę jest to impuls radiowy z pokojowego, jeżeli nie nastąpi potwierdzenie impulsem sterowni się wyłączy, lub gdy straci zasięg albo zdechnie wtedy zielona się w ogóle nie pali. ale to tak jest w Eurosterze 2006TX i kilku innych. Jednak nie we wszystkich .

Yaro

Opublikowano

Przy takiej temp nie jednemu by kuper przemarzl :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.