pięknyroman Opublikowano 28 Listopada 2018 #1 Opublikowano 28 Listopada 2018 Obecnie mam instalację wg pierwszego rysunku jakby nie patrzeć ochrona powrotu jest jaka jest, tragedii nie ma ale temperatura przy zadanych 65' jest w granicach 48' czy jest sens przerobienia tej instalacji wg rysunku nr 2 ? nie ukrywam że ten schemat byłby dla mnie najprostszy do wykonania na szybko. Pytanie pomocnicze, jako że nie mam ze sterownika wyjścia na 3 pompy to czy pompę kotłową wpinać bezpośrednio pod 220V czy można zmostkować wraz z pompą C.O. ?
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #2 Opublikowano 28 Listopada 2018 Najpierw włącz CWU na stałe zobaczysz o ile wzrośnie temperatura powrotu i co ci to dało. CWU będzie robić jako obieg kotłowy. Pompy możesz most kovać pod warunkiem że gniazdo w sterowniku wyrobi prądowo.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
pięknyroman Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 28 Listopada 2018 jako że na codzień C.w.u. nie chodzi z racji alternatywnego źródła C.w.u. włączyłem i temperatura powrotu przy C.o.61' podniosla sie z 46' na 49' po czym z racji wychłodzonego zbiornika C.w.u.spadla na 42' jutro w ciągu dnia sprawdzę na nagrzanym C.w.u.
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #4 Opublikowano 28 Listopada 2018 Włącz i zostaw niech temp cwu się zrówna z tą z kotła iniecj chodzi cały czas to wtedy zobaczysz jak to wygląda.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
pięknyroman Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 29 Listopada 2018 zatem ustawiłem C.w.u. na 55' zadana C.o. 65 po osiągnięciu zadanej cwu powrót miał temp. 54' czyli jeśli nie będzie obciążenia grzaniem cwu moja poprawka ma sens ? pytanie pomocnicze ..czy w tej sytuacji będzie potrzebna kryza za pompą królową?
pięknyroman Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 29 Listopada 2018 to jeszcze pytanie jak spiąć pompę kotłową w tym schemacie aby wyłączała się w chwili kiedy załączy się pompa cwu... cwu i co podłączona pod st37rs
pięknyroman Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 29 Listopada 2018 12 godzin temu, pięknyroman napisał: zatem ustawiłem C.w.u. na 55' zadana C.o. 65 po osiągnięciu zadanej cwu powrót miał temp. 54' czyli jeśli nie będzie obciążenia grzaniem cwu moja poprawka ma sens ? pytanie pomocnicze ..czy w tej sytuacji będzie potrzebny zawór grzybkowy za pompą kotłową?
lechumb Opublikowano 30 Listopada 2018 #8 Opublikowano 30 Listopada 2018 pompy Kotowo montujesz na powrocie z zaworu 4d do kotła i niech ona chodzi cały czas na najmniejszym biegu nie ma potrzeby wyłączania przełączaniaWysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.