Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak sterować ogrzewaniem

qwertykokos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuję waszej pomocy w wysterowaniu kotła na ekogroszek. Kocioł ze sterownikiem K1PV4. W tym momencie instalacja wygląda tak że na zasilaniu jest zawór 4 drożny (sterowany na razie ręcznie), oraz dalej przy rozdzielaczach pompy na podłogówkę góra,dół z zaworami 3 drożnymi. 
Kocioł działa kilka dni na automacie (chyba pid to się nazywa) i cały czas pracuje pomiędzy 56 a 62 stopnie. Zadana jest 60. Kocioł w ogóle nie przechodzi w stan nadzoru. Z racji tego że nie ma mnie przez kilka dni a żona nie chce się tykać kotła chciałbym to w jakiś sposób wysterować. 
Kocioł posiada czujnik temperatury zewnętrznej. Chciałbym dokupić regulator pokojowy. Nie potrzebuję rozbudowanych sterowników dlatego pomyślałem nad sterownikiem ST 292 Techa. Podobno współgra ze sterownikiem kotła.
Teraz proszę mi powiedzieć co jeszcze potrzebuje by móc sterować ogrzewaniem?
Czy oprócz sterownika pokojowego potrzebny jest siłownik na zawór 4 drożny czy wystarczą same sterowniki? 
Bardzo proszę o wyjaśnienie zagadnienia sterowania takim kotłem bo naprawdę nie mam o tym zielonego pojęcia

Opublikowano

Tak jest za gorąco. W tym momencie w domu jest 23 stopnie. Do tej pory mieszkałem w domu gdzie były grzejniki i kocioł zasypowy. 23 stopnie przy grzejnikach jest zupełnie inaczej odczówane niż 23 stopnie przy ogrzewaniu podłogowym. 

Drugą także ważną kwestią jest praca kotła która jest ciągła. Kocioł nie przechodzi  w stan czuwania tylko zmniejsza czas podawania i nadmuch po czym po 20 minutach temperatura na kotle powoli zaczyna opadać. Myślę że jak by kocioł miał zadaną temperaturę przez sterownik to by częściej się wyłączał przez co spalał mniej opału. 

Opublikowano

Niekoniecznie porządane jest wchodzenie w nadzór. Wręcz przeciwnie.

Przeczytaj instrukcje swojego sterownika od kotła co można zrobić z sygnałem od termostatu. Czy np zmienić temp zaworu 4 lub 3 drogowego ale wtedy potrzebne będą siłowniki na zaworach. Jak sterownik tego nie obsługuje to sterownik zewnętrzny.

Opublikowano

Sterownik kotła obsługuje pracę zaworu i pracą dwóch pomp dodatkowych. Czyli mam dwa wyjścia. Wpiąć termostat pokojowy w sterownik kotła i zamontować siłownik na zawór 4 drożny i w ten sposób sterować kotłem lub wpiąć w sterownik dwie pompy od ogrzewania podłogowego i sterować nimi na zasadzie włącz, wyłącz. Czy dobrze to rozumiem? Jeśli tak to który sposób będzie lepszy? 

Opublikowano

Dobrze by było gdybyś zamiescil schemat zeby nie bylo watpliwosci.

Zawor 4D masz w jakim celu? pelni role ochrony powrotu? czy uzywasz go jako obnizenie temp?

Zawory 3D na podlogowki stalotemperaturowe czy mozna zalozyc na nie silowniki?

Jaka masz temperature powrotu?

Wylaczanie pomp podlogowki to niezbyt dobry pomysl.

Lepiej obnizac temperature na zaworach 3D np. pogodowo lub ewentualnie od termostatow obwodowych.

Mozliwosci jest wiele ale wszysko zalezy od tego jak masz zrobiona instalacje.

Opublikowano

Zawór 4 drożny mam na ochronę powrotu jednak nie działał prawidłowo bez cwu. Po uruchomieniu bojlera temperatura powrotu jest wysoka wcześniej było max 38 stopni. Zawory 3 drożne mam z ręcznymi nastawami. Nie mam możliwości założenia siłowników. 

Po południu wrzucę schemat. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.