adrianopel Opublikowano 19 Listopada 2018 #1 Opublikowano 19 Listopada 2018 Witam link do mojego bilansu cieplnego: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3jnw W przeciągu najbliższych 3 tygodni hydraulik będzie u mnie instalował kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny. Proponuje mi model GB072 Buderusa o mocy 20kW i zastanawiam się na bazie mojego bilansu oraz artykułu http://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/#Czym_grozi_zbyt_dua_moc_kota czy rzeczywiście taki mi potrzebny bo może 14kW bedzię wystarczające. Dylemat w kwestii mocy bierze się też z tego, że model GB072 14kW ma moc minimalną 2,9kW a model 20kW już 4,7kW a z tego co słyszałem jest to ważny parametr (im mniej tym lepiej) wpływający na częstotliwość uruchamiania kotła i zużycie gazu. Dom ma 220m2 powierzchni ale 40m2 z niej to nieogrzewany garaż i kotłownia (wyizolowane w środku styropianem od reszty domu). Będę miał raptem 2 grzejniki łazienkowe + po 1 awaryjnym grzejniku w kotłowni i garażu. Poza tym wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe. Ściany i podłogi obłożone styropianem 20cm a dach 24cm pianą PUR. Zastanawiam się jeszcze nad Junkersem z tej samej półki cenowej ale sam nie wiem, który z tych dwóch producentów stoi na te chwilę lepiej jakościowo. Z góry dziękuję za pomoc
dariusz23a Opublikowano 19 Listopada 2018 #2 Opublikowano 19 Listopada 2018 Witam. Zamontował bym na Twoim miejscu 14 KW (choć to może też być ciut za dużo). Mam 24 KW BUDERUS gb072 (wszysytkie dane masz w mojej stopce).Miałem zmieniać bebechy latem na 14KW ale jakoś zeszło... Co ci wychodzi z obliczeń a co masz w projekcie domu , jakie moce? Dom masz dobrze ocieplony i nie przewymiaruj kotła .Ja mam teraz po 40-50 startów kotła na dobę a to niezbyt zdrowo dla kotła. Pozdrawiam.
adrianopel Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 19 Listopada 2018 Dzięki. W projekcie mam 24kW ale to jest gotowiec i nie wiem na ile rzetelne są te wyliczenia. Poza tym zamiast 220m2 z projektu będę ogrzewać 180m2 (bez kotłowni i garażu). Widze, że Twój model ma zakres modulacji 6.6-23.8 więc to 6,6 to rzeczywiście sporo. Ja waham się w tej chwili już między Buderusem GB072 20kW (zakres 4.7-20.6) a Junkersem Smart ZSB 24-5C (zakres 3,4-25,3). Mój hydraulik bardziej namawia mnie na Buderusa bo jest podobno potem bardziej userfriendly w kwestii ustawień. Mówi jednak, że to właściwie to samo bo oba są od Boscha. Junkersa podobno mogą zlikwidowac jako markę bo się źle kojarzy co mnie trochę martwi choć pewnie z serwisem nie będzie problemu. Czytałem też gdzies na forach, że Junkers obniża jakość co miałoby sens jeśli rzeczywiście chcą te marke zlikwidować. Z drugiej jednak strony Junkers ma prawie 40% niższą moc minimalną (3,4 vs 4,7) co wydaje mi się bardzo ważne pod kątem późniejszej ekspluatacji i częstotliwości załączania. Zastanawiam się jednak czy 3,4 a 4,7 ma rzeczywiście znaczenie bo oba są stosunkowo niskie (np porównując z Twoim kotłem, który ma 6,6 a są przecież w sprzedaży takie co mają wyżej) bo gdyby 4,7 dawało mi nadal niską częstotliwość załączania w zimie przy temperaturach przejściowych to bym wziął Buderusa. Nie mam jednak pewności czy tak będzie i nadal bardziej kieruję się w stronę Junkersa. Może ktoś z Was coś doradzi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.