Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik wielopaliwowy

mkaczko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktos korzysta z takiego palnika

Piec ktory zamowilismy bedzie miec taki palnik ze sterownikiem sppv2 firmy bolecki

Prosba o opinie

Pozdrawiam847a5e0c0106cc985b45cde4126a63f5.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka

Gość Visitor1230
Opublikowano

Lepsze sa retorty okragle z obrotowymi koronami. Lepiej sobie radza ze spiekami i w pracy na malych mocach. Slimak tez lepiej gdyby byl zeliwny. Nie jest to zaden palnik wielopaliwowy. Taki palnik sprawdzi sie na dobrej jakosci niespiekajacym weglu. Sterownika Boleckiego to osobiscie nie chcialbym za darmo. Ustawienie pogodowki w nim to jakas zenada.

Opublikowano

mam ten sterownik u siebie w domu w kotle hefa i nie narzekam

co do pogodówki to sie nie wypowiem bo nie korzystam

pozdrawiam

Opublikowano

Zwykła retorta... Paliłem taką, tylko Ekoenergii przez dwa sezony. Żaden z niego palnik wielopaliwowy. Typowy ekogroszkowiec

Opublikowano

nawet i lepiej :-)

bedzie u rodzicow wiec lepiej zeby sie sprawdzil

pozdrawiam

Zwykła retorta... Paliłem taką, tylko Ekoenergii przez dwa sezony. Żaden z niego palnik wielopaliwowy. Typowy ekogroszkowiec

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam

czy w trakcie uzytkowania tego palnika uszczelniales i zakleiles np wysokotemperaturowyn silikonem te dolne otwory nawiewowe??

pozdrawiam

Opublikowano

Nie zaklejałem otworów. Na jeden sezon uszczelniłem koronę palnika silikonem, ale miałem potem problem z jej zdjęciem i już więcej nie uszczelnialem. Przy tym palniku uszczelnienie korony nie jest konieczne, ale musisz pamiętać, ze nastawy wentylatora są wtedy przekłamane, bo wieje dołem...

Opublikowano

zastanawiam sie na zaklejeniem dolnych otworow silikonem wysokotemperaturowym,

wowczas bedzie wialo tylko gora

pozdrawiam

Opublikowano
Godzinę temu, mkaczko napisał:

wowczas bedzie wialo tylko gora

Pisząc, że wieje dołem, miałem na myśli, że lewe powietrze dostaje się do komory spalania przez nieszczelności pod koroną palnika i nie trafia na złoże. Trzeba wtedy ustawiać wentylator na wyższe moce. Wydaje mi się, że może to też zaburzać pracę PID, Fuzzy Logic, czy innych automatów, ale może się mylę...

Nie wypowiem się na temat zaklejania otworów napowietrzających, bo nigdy tego nie robiłem - nie widziałem sensu. Zastanów się, co chcesz w ten sposób uzyskać. Po co chcesz je zaklejać?

Opublikowano

witam

w poniedzialek montaz kotla

uszczelnie tylko palnik,

otwory zostaja

zobaczymy jak bedzie dzialac

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.