Skocz do zawartości
IGNOROWANY

KBO Osiek Eko Ceramik Plus 17kW

ryhit

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Stoję przed decyzją zakupu kotła "KBO EKO ceramik plus" 17kW. Do ogrzania dwa piętra po 50m2, ale na piętrze w tej chwili nikt nie mieszka czyli będzie niższa temperatura niż na parterze.

Jak oceniacie ten kocioł. Moje wymagania to bezawaryjność, prostota sterowania (będzie go użytkowała starsza osoba i zależy mi, żeby po wstępnym ustawieniu parametrów nie grzebać w parametrach).

Czy warto dopłacać do sterownika z PID i czy można w przyszłości podłączyć sterownik do Internetu i zdalnie sterować ?

Pzdr, Sławek

Opublikowano

Na 100 m2 kocioł o mocy 17kW to dużo za dużo.

Gość Visitor1230
Opublikowano
8 godzin temu, slawmir napisał:

Witam,

Stoję przed decyzją zakupu kotła "KBO EKO ceramik plus" 17kW. Do ogrzania dwa piętra po 50m2 

Zakladajac ze dom jest nieocieplony i ma np. drewniane stare okna to potrzebujesz pi razy drzwi 120W mocy na m². Czyli 12 kW. W najwiekszy mroz oczywiscie. Kociol 17 kW przy pelnej mocy zuzycje na dobe cos ok 60kg wegla. Nadal uwazasz ze potrzebujesz te 17 kW? 

Opublikowano

I tak codziennie to samo, najpierw kupują kocioł,  potem wchodzą na forum. Dobrze że ja zrobiłem odwrotnie. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Wlasnie. Takie podejscie jest wbrew logice. Wstawiam 25 kW zeby bie zmarznac ( 100 kg zuzycia dobowego dla mocy nom. ). Musze oszczedzac, tzn niech kociol najlepiej stoi w podtrzymaniu i spala 5 kg na dobe. Jeszcze bardziej zaoszczedze jak obnize na noc do 18. Jakis Janusz popieprzy instalacje.  Do tego bledy w ustawieniach jak to u kazdego na poczatku i pytanie. Gdzie sie podzial wegiel. Skad smola w kominie i wykwity na scianach. Dlaczego kociol gnije na potege. Mialo byc ekonomicznie a jest do doopy.

A  wstarczy wstawic pierdziawke 7 kW ( wiem nie ma takich) niech zasuwa jak glupia i pracuje non stop. Ustawic na kotle 70°. Zastosowac mieszacz pogodowy i puszczac sobie na grzejniki 35, 40 albo ile tam pogodowka wyliczy.  Stala temp w domu. Spedzic godziny przy tych " bezobslugowych " kotlach zeby dosterowac PIDy. Wtedy moze to zadzialac i byc ekonomiczne. A wegiel tani to juz byl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.