ryhit Opublikowano 4 Listopada 2018 #1 Opublikowano 4 Listopada 2018 Witam, czy ktoś posiada u siebie zamontowany ww. kocioł, niekoniecznie 17kW i może o nim coś powiedzieć?
markar75 Opublikowano 8 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Witaj. Mam identyczny piec jak ty. Mam metraż 90m2 do ogrzania. Co chciałbyś wiedzieć, niewiele mam ale cos tam już do czegoś doszedłem
slawmir Opublikowano 13 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Witam, Stoję przed decyzją zakupu kotła "KBO EKO ceramik plus" 17kW. Do ogrzania dwa piętra po 50m2, ale na piętrze w tej chwili nikt nie mieszka czyli będzie niższa temperatura niż na parterze. Jak oceniacie ten kocioł. Moje wymagania to bezawaryjność, prostota sterowania (będzie go użytkowała starsza osoba i zależy mi, żeby po wstępnym ustawieniu parametrów nie grzebać w parametrach). Czy warto dopłacać do sterownika z PID i czy można w przyszłości podłączyć sterownik do Internetu i zdalnie sterować ? Pzdr, Sławek
wit21 Opublikowano 13 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Na 100 m2 kocioł o mocy 17kW to dużo za dużo.
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Czerwca 2019 #6 Opublikowano 13 Czerwca 2019 8 godzin temu, slawmir napisał: Witam, Stoję przed decyzją zakupu kotła "KBO EKO ceramik plus" 17kW. Do ogrzania dwa piętra po 50m2 Zakladajac ze dom jest nieocieplony i ma np. drewniane stare okna to potrzebujesz pi razy drzwi 120W mocy na m². Czyli 12 kW. W najwiekszy mroz oczywiscie. Kociol 17 kW przy pelnej mocy zuzycje na dobe cos ok 60kg wegla. Nadal uwazasz ze potrzebujesz te 17 kW?
eliks Opublikowano 14 Czerwca 2019 #7 Opublikowano 14 Czerwca 2019 I tak codziennie to samo, najpierw kupują kocioł, potem wchodzą na forum. Dobrze że ja zrobiłem odwrotnie.
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Wlasnie. Takie podejscie jest wbrew logice. Wstawiam 25 kW zeby bie zmarznac ( 100 kg zuzycia dobowego dla mocy nom. ). Musze oszczedzac, tzn niech kociol najlepiej stoi w podtrzymaniu i spala 5 kg na dobe. Jeszcze bardziej zaoszczedze jak obnize na noc do 18. Jakis Janusz popieprzy instalacje. Do tego bledy w ustawieniach jak to u kazdego na poczatku i pytanie. Gdzie sie podzial wegiel. Skad smola w kominie i wykwity na scianach. Dlaczego kociol gnije na potege. Mialo byc ekonomicznie a jest do doopy. A wstarczy wstawic pierdziawke 7 kW ( wiem nie ma takich) niech zasuwa jak glupia i pracuje non stop. Ustawic na kotle 70°. Zastosowac mieszacz pogodowy i puszczac sobie na grzejniki 35, 40 albo ile tam pogodowka wyliczy. Stala temp w domu. Spedzic godziny przy tych " bezobslugowych " kotlach zeby dosterowac PIDy. Wtedy moze to zadzialac i byc ekonomiczne. A wegiel tani to juz byl.
czeslaw Opublikowano 14 Czerwca 2019 #9 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Jest coś takiego 8 KW. http://kotly.es24.pl/opis/2666310/sztoker-8kw-podajnik-v-klasa-ecodesign.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.