doctor82 Opublikowano 4 Listopada 2018 #1 Opublikowano 4 Listopada 2018 Witam, mam takie pytanie, mam piwnice ok 100m2 , chcę zrobić w nich taki warsztat i chciałbym przełamać w nich trochę powietrze kiedy coś tam majsterkuję , piwnice są ocieplone 10cm styro, aktualnie w piwnicach są zamontowane 4 grzejniki, ale chciałem zamontować nagrzewnice wodną i podpiąć ją do kotła na ekogroszek, którym ogrzewam dom, nie zależy mi aby nią grzać cały czas a jedynie przełamać powietrze, kiedy coś tam robię , ewentualnie ustawić ją na termostacie, czy takie coś ma sens, kocioł 20 kw ekogroszek defro , ?
SlawekOrfi Opublikowano 4 Listopada 2018 #2 Opublikowano 4 Listopada 2018 Sens pewnie ma. Kolega tak ogrzewa warsztat około 70m2 i dom 160m2 nie ocieplony budownictwo z lat 60. Piec ma założony 25kW. Wszytko pięknie tylko żeby grzać nagrzewnica na piecu musi mieć 70-75C i wszytko śmiga w warsztacie temp utrzymywana koło 18C. Pozdrawiam a i ma tez termostat tylko grzeje tam jak coś właśnie robi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
YaroXylen Opublikowano 4 Listopada 2018 #3 Opublikowano 4 Listopada 2018 Witam Kolegów. Nagrzewnica działa i to bardzo wydajnie, aż takich temperatur wysokich nie potrzeba jeśli będzie troszkę większa. Musisz pamiętać że z chwilą załączenia nagrzewnicy bardzo spadnie Tobie temperatura w wody w układzie i kocioł będzie chciał nadgonić, ale bez przesady. Pomyśl nad płynną regulacją obrotów i termostatem. Małe obroty ... mały hałas. U siebie na hali produkcji zamontowałem 2 lata temu dwie po 37kW i jak pójdą na full, to bufor 5000 litrów z 85stopni w 1,5 -2 godziny do ok.35 stopni wyciągną . :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.