Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko / PZ - zawirowywacz

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

dowiedziałem się ,że w nowych kotłach z serii komfort eko defro zastosowało zawirowywacze spalin co podnosi sprawność kotła jednocześnie obniżając temperature spalin .

Napisałem do defro koszt jednej sztuki to 100zł do kotła zalecają 2 sztuki , można takie coś zrobić samemu ewentualnie odkupić z innego kotła ,ale nie o to chodzi .

Mój kocioł ma 30kw temp spalin obecnie ok.140 stopni w zimę przy minusowych temperaturach wahania są większe od 150 w górę , komin jaki posiadam jest zbudowany z cegły więc niska temp. spalin jak w kotłach 5 klasy może zniszczyć komin oraz zrobić wykwity dlatego też , nie zdecydowałem się na piec 5 klasy czy na pellet . Przy starym kominie jakie jest min. temp . spalin bo jeżeli takie kawałki blachy spowodują ,że w sezonie spalę pare % opału mniej ,a jednocześnie nie zagrozi kominowi to jestem w stanie zainwestować w to . Czekam na opinie , pozdrawiam.

Opublikowano

Takie zawirowacze to stosuje sie po to, zeby polepszyc odbior ciepla przez wymiennik i zarazem obnizyc temperature spalin. Kotly niekltorych producentow to osiagaja  5 klase dzieki nieskonczonej masie zawirowaczy. Taki tani myk zeby kotla od nowa nie konstruowac. 140 stopni jakie osiagasz to wcale nie jest duzo. Zwlaszcza dla kotla 30 kW. Majac na wzgledzie trwalosc komina, to nie ma za bardzo juz z czego schodzic w dol.

Pozdrawiam

Opublikowano

Rozumiem , w tabeli znamionowej kotła temp. spalin dla mocy nominalnej to 197-248 . Jeżeli w zimę będzie przekraczało u mnie 200 stopni to najwyżej zakupie taką jedną sztuka i zamontuje do półki nad palnikiem zawsze coś da .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.