dadex Opublikowano 21 Października 2018 #1 Opublikowano 21 Października 2018 Koledzy walczę z tym palnikiem od 3miesiecy a dokladnie z.nadmuchem. posiadam dmuchawe polfans 120 http://www.pol-fans.pl/pl/p/Dmuchawa-do-pieca-kotla-RMS-120-A/1. Poczatkowe moje ustawienia oscylowaly w granicach 3~5 % przy 10% mocy palnika i 20 ~25 procent nadmuchu przy 100 % mocy palnika. Skutkowalo to tym ze w kilka godzin wydmuchiwalo mi opal z palnika i nie mialem paliwa w retorcie -tak bylo w czuwaniu. Podczas modulacji ogromne spieki. Na ta chwile zszedlem z nadmuchem w granicach 12-13 % dla max modulacji. Moj sterownik to skzp 02 produkcji Timel. Poprosze o podpowiedzi i sugestie osob ktore mialy stycznosc z tym palnikiem.
makog Opublikowano 21 Października 2018 #2 Opublikowano 21 Października 2018 Na stronie producenta brak palnika o takiej mocy http://ekoenergia.eu/palnik-retortowy-producent/ mam ekoenergie 25 kw z zmodyfikowana korona (nawiercana calal, bez naciec) mam SKZP 02 i testowalem go na 2 dmuchawach RV -13 AM o mocy 75W i RV-13AMs 40 W i na obu tych dmuchawach pali sie bez problemu na tym palniku, dziala tez dobrze z WPA 07 35W ale ta dmuchawa wymaga zmiany kondensatora. Nie masz czasem wlaczonej opcji czyszczenia palnika ? jesli tak to na poczatek, bym to zupelnie wylaczyl !
YaroXylen Opublikowano 21 Października 2018 #3 Opublikowano 21 Października 2018 Witam kolegę. Widzę następną "ofiarę" przewymiarowanego kotła. Zgodnie z opisem posiadasz kocioł 16kW, palnik 15kW, a ogrzewasz 110 metrów. To prawie dwukrotnie za duży kocioł do powierzchni ogrzewanej. Wnioskuję że palnik będzie musiał pracować na dolnych zakresach mocy, co częstokroć jest gorsze do opanowania niż większe moce. Czy korzystałeś z wyszukiwarki na forum, gdyż tematy tego palnika, sterownika, były już omawiane, natomiast wątek przewymiarowanych kociołków przewija się w miarę regularnie przez forum. Spróbuj przeszukać, a tutaj na pewno ktoś z uczynnych forumowiczów udzieli Tobie pomocy
dadex Opublikowano 21 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 21 Października 2018 W instrukcji mam napisane 15 kw dla palnika. Teraz albo ostanio musialy zajsc jakis zmiany o oznaczyli go 10 kw. Jaka moc ustawiles na swoim palniku dla dmuchawy ? Pisalem i czytalem temat o palniku brucer ale tam nikt nie odpowiada dlatego zalozylem osobny o nadmuchu.
makog Opublikowano 21 Października 2018 #5 Opublikowano 21 Października 2018 ta fato to akurat na mocy w sterowniku ustawionej na 15 Kw, nie masz czasem wlaczonej opcji czyszczenia palnika ? jesli tak to wylacz to zaraz.
dadex Opublikowano 21 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 21 Października 2018 Moj dziadek posiada taki sam zestaw kociol i palnik. Korone ma nieco inna z nacieciami. Sterownik luksus eko rt. Dmuchawa innej firmy o podobnej mocy. Powietrze ma stałe 22% , od dwóch sezonow nic nie zmienia. Pali tym samym grochem.
dadex Opublikowano 22 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 22 Października 2018 Zmniejszylem moc palnika z 15 na 10 kw. Jest duża różnica. Opał w palniku nie ginie. I ogólnie zrobilo sie bardziej siwo w kotle. Potestuje jeszcze przez kilka dni. Nadmuch zmniejszylem az do 10% przy 100%. Dzieki kolego makog za porady.
Gość Oldek Opublikowano 17 Lutego 2019 #8 Opublikowano 17 Lutego 2019 Miałbym zapytanie związane z palnikiem ekoenergia. Czasami zawleczka poleci na jakimś kamieniu i wystarczy mały ruch wstecz i można dalej palić. I tu miałbym pytanie, chyba do elektryków. Czy jest możliwa jakaś samoróbka aby ekoenergia pokręciła w lewą stronę?
piterr123 Opublikowano 17 Lutego 2019 #9 Opublikowano 17 Lutego 2019 Nie wiem jak przy 15kw, ja w swojej ekoenergii 25kw z motoreduktorem transtecno mam przełącznik L-zero-P i myślę że wszystkie to powinny mieć.
Gość Oldek Opublikowano 18 Lutego 2019 #10 Opublikowano 18 Lutego 2019 Niby też mam 25-35 KW, ale przykleiłem się do tego tematu. Ja mam inny motoreduktor i nie mam przełącznika L/P
piterr123 Opublikowano 18 Lutego 2019 #11 Opublikowano 18 Lutego 2019 A jednak, widocznie zależy od zamówienia producenta. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Marczi11 Opublikowano 18 Lutego 2019 #12 Opublikowano 18 Lutego 2019 Przy podłączeniu silnika rozkręc puszkę na dekielku narysowany jest schemat podłączenia a w środku dwie blaszki wystarczy je odkręcić i przełożyć ja tak mam w eko 25
Gość Oldek Opublikowano 18 Lutego 2019 #13 Opublikowano 18 Lutego 2019 OK, dzięki ale wolałbym jakieś bardziej uniwersalne rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.