marysia01 Opublikowano 11 Października 2018 #1 Opublikowano 11 Października 2018 Witam. Proszę o pomoc w ustawieniu parametrów na sterowniku Ognik Plus kotła c.o.(ekogroszek z podajnikiem ślimakowym). Obecnie mam ustawienie przy założeniu temp. na piecu 40 stopni C : PA.98 , Pd.8 , Ob.3 , Po.90 , ŁP.90 piec często się wyłącza(w dzień 2-3 razy) a po nocy prawie codziennie. Może ktoś ma taki sterownik do pieca i miał podobny problem i rozwiązał go. Proszę o pomoc a właściwie o konkretne wartości jakie ustawić. Nie mogę dogrzać domu , jest to dla mnie problem.
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Października 2018 #2 Opublikowano 11 Października 2018 40 stopni na kotle? Nie szkoda koledze wydanych pieniedzy? Nie nalezy sie spodziewac odpowiedzi. Malo kto wie co oznacza PA. PD, OB, PO, i ŁP. Ani zdjec palnika, paleniska czy popiolu. Pozdrawiam
marysia01 Opublikowano 11 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Października 2018 Witam Podałam że jest to sterownik Ognik Plus. Gdy przewijam na klawiaturze to takie symbole się pojawiają, a palenisko to jest to rozeta do której ślimak podaje groszek. Jeśli mógłby mi pomóc to bym była bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
marysia01 Opublikowano 11 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 11 Października 2018 tak wygląda sterownik który posiadam
mkaczko Opublikowano 11 Października 2018 #5 Opublikowano 11 Października 2018 zacznij od ustawienia 60 na kotle, przy 40 stopniach to sie nic niezagrzeje, ja mam ognika pid nic nie ustawiam, chociaz moglbym przejsc na tryb pracy dwustanowy, czy twoj sterownik to tenhttp://elektro-miz.pl/produkt/regulator-ognik-plus-c-w-u/ pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
marysia01 Opublikowano 11 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 11 Października 2018 Dziękuję mkaczko takiej instrukcji obsługi szukałam, poekserymentuję. Czy nie za dużo oczekuję, gdybym miała do Ciebie jeszcze jedną prośbę , byś podał mi konkretne wartości poszczególnych funkcji przy ustawieniu temp. np. 60 stopni na kotle, na pewno by mi to ułatwiło szybsze i prawidłowe ustawienie pieca. pozdrawiam
mkaczko Opublikowano 12 Października 2018 #7 Opublikowano 12 Października 2018 nie jestem wielkim znawca ustawien dla trybu dwustanowego ale sproboje cos pomoc zastanow sie tez czy nie warto kupic tego ognika w wersji pid lub np. minister pid ognik pid jak dla mnie spisuje sie niezle, nie musze sie bawic w zadne ustawienia zuzycie 30 kg na dobe Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 12 Października 2018 #8 Opublikowano 12 Października 2018 jeszcze jednosprawdz jaka maksymalna temp. uzyskuje kociol na tych ustawieniach co masz,pozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Pieklorz Opublikowano 12 Października 2018 #9 Opublikowano 12 Października 2018 23 godziny temu, marysia01 napisał: na piecu 40 stopni C : PA.98 , Pd.8 , Ob.3 , Po.90 , ŁP.90 piec często się wyłącza(w dzień 2-3 razy) Wyłącza się, bo nie może dobić do zadanej i wywala alarm Zadaj sobie chociaz 50 jak możesz (tj jak masz czym obniżyć na dom np. termostaty na grzejnikach, zawór mieszający zmniejszający temp. na obieg domowy) PA. to pauza między dawkami daj sobie np. 50sekund Pd. to czas podawania - jak paliwo słabsze, niska spiekalność to ok. 10sekund podawanie, jak lepsze i średnia spiekalność to ok. 7-8sekund - tym czasem manewruj tak, aby podczas pracy palenisko było lekko wypukłe i opał dobrze sie spalał. Ob. to limit obrotów dmuchawy na dwustanowym w zalezności od odbioru mocy coś ok. 40 pod max.60 zależy jak mocno trzeba grzać. Po. to podtrzymanie wartość Po.90 oznacza,że podawanie w podtrzymaniu załączy się co 90minut tP. to czas pracy dmuchawy i podajnika w trybie podtrzymania tP.90 oznacza 90sekund pracy dmuchawy z podajnikiem Myśląc o zmianie sterownika lepiej wybrać MiniSter PID zamiast Ognika PID, MiniSter PID ma wyjście na panel firmowy T1000, na moduł internetowy Safe IT, na moduł obsługi zaworu mieszającego Alligator.
marysia01 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #10 Opublikowano 12 Października 2018 Ustawiłam temp. na piecu 40 stopni C( wydaje mi się że na obecną chwilę to i tak wysoka temp., od wczoraj piec mi się nie wyłączył i jednocześnie temp pokojowa wzrosła). Moje obecne ustawienia: PA( 30) , Pd (10) , Ob(5) , Po(60)( rozumiem że to jest ten czas kiedy nie pracuje podajnik ani dmuchawa) trwa 20min , tP(50) trwa 6 min i składa się z 9 cykli. Podany groszek nie spala się i muszę zmniejszyć czas podawania a zwiększyć pauzę tak jak mi sugerujecie. Nie rozumiem tylko tych wartości Po i tP . Wybaczcie mi dociekliwość i to że trzeba mi dokładnie wytłumaczyć. Serdecznie dziękuję za każdą pomoc, którą otrzymałam.
mkaczko Opublikowano 12 Października 2018 #11 Opublikowano 12 Października 2018 Po - 15 minut czyli jeśli kocioł osiągnie temperaturę zadaną czyli np. 60 stopni to parametr Po definiuje czas po którym (tutaj 15 minut) zostanie dodane paliwo i wdmuchane powietrze ażeby utrzymać osiągniętą temperaturę, tP-30 sekund czyli co 15 minut włączy się podajnik i dmuchawa na 30 sekund koledzy poprawcie jeśli źle tłumaczę pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.