eddie Opublikowano 5 Października 2018 #1 Opublikowano 5 Października 2018 Cześć! Jestem instalatorem z niedużym doświadczeniem, ale mam zlecenie na modernizację ogrzewania i nie mam pomysłu na kotłownie, mianowicie; Jest to hala (warsztat samochodowy), inwestor samodzielnie kupił już dwie nagrzewnice wodne LEO L2 każda 19kw. (nie będziemy przeliczać i uszczęśliwiać inwestora na siłę), do warsztatu przynależą biura, pomieszczenia socjalne itp. 7 grzejników (600x1000), około 100m2, nad warsztatem są biura, które należą do innej firmy, 11 grzejników (600x1400), 160m2. Instalacja grzejnikowa w warsztacie na trójnikach, w biurze na piętrze również system trójnikowy. Cała instalacja jest wykonana, rury doprowadzone do kotłowni. Jedynie nie ma instalacji do nagrzewnicy, myślałem tu o zaciskanej stali węglowej, 15 metrów do pierwszej nagrzewnicy, do drugiej 26 metrów. Pomysł mój na kotłownie jest; kocioł gazowy vitodens 100, stałotemperaturowy, ewentualnie sterowanie pogodowe, które jest bardzo dość proste w v100, sprzęgło, rozdzielacz zrobiony z kształtek - stal węglowa zaciskana) fi ~50, nagrzewnica - pompa, grzejniki warsztat - pompa i grzejniki biura - pompa. Wszystko rozliczane za pomocą ciepłomierza, za każdą pompą bym założył ciepłomierz. 3 obiegi bezpośrednie - bez zaworów 3d. Grzejniki są już zasilone rurą 28 CU. Jakie pompy zastosować na nagrzewnice? Jaką średnice rury do nagrzewnicy? Jakiej mocy kocioł i sprzęgło? Czy na każdym z obiegów powinna być jakaś regulacja przepływu czy jakieś zawory, armatura regulacyjna powinna być? Sterowanie nagrzewnicami będzie z termostatu (z regulacją obrotów), grzejniki termostatami, a może ktoś ma jakiś inny pomysł? Np na obniżenie temp w nocy jak biuro jest zamykane o 16. Bardzo dziękuję za merytoryczne podpowiedzi!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.