redis Opublikowano 26 Września 2018 #1 Opublikowano 26 Września 2018 Witam, mam takie pytanie, piec na ekogroszek, spala się w miarę ładnie, jest bardzo mało spieków, bardzo dużo popiołu sypkiego drobnego. Ale zauważyłem że tak po kilkunastu godzinach grzania, robi się taka kupka, w środku jest żar a w koło na retocie mnóstwo popiołu jest go tak dużo ze jak nie zrzucę go na dół, to jest wstanie nawet przykryć żar. Czy to tak powinno być? ta retorta jest chyba idealnie równy, więc może przez to nie może samoistnie tak spadać na dół i wszystko zostaje na niej, miałem już w tamtym sezonie grzewczym się o to zapytać, ale wczoraj testowałem ogrzewanie czy jest ok, i zauważyłem to, wiec pomyślałem że teraz upewnię się czy to tak powinno wyglądać. Wygląda to trochę jak wulkan, górki w koło, w środku dziura i tam żar ;)
robinet Opublikowano 26 Września 2018 #2 Opublikowano 26 Września 2018 Musisz podnieś żar, zwiększając czas podawania lub skracając czas przerwy, ale z wyczuciem.
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Września 2018 #3 Opublikowano 26 Września 2018 Teoretycznie wsyzstko jest ok. Popiol bedzie spadal sam. Nie biorac pod uwage samego popiolu, zar powinien utrzymzwac sie na ok. 3 - 5 cm powyzej korony retorty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.